跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 小學插班

hi各位
我都是澳門人,我有個小朋友現在讀緊k3,今年9月份就要升小一,見你地討論緊讀書問題,我都有d問題想問下,永援/鮑斯高粵華/慈幼邊間學校好d呀.

複式洋房

macaogirl
我個小朋友係男仔,而家在永援幼稚園讀緊k3,早排收到學校既通知,我個仔要去鮑斯高粵華讀一年級,我一直都想我個仔去永援讀書.不過我都寫左信比學校要求直上永援,不過機會唔大,你話永援會轉女校,我都聽人講過,但學校冇正式通知過我地,應該唔係,不過永援幼稚園男仔係多過女仔,永援小學同中學好似女仔多過男仔.慈幼我都報左名,今個星期六考試,培正我就去問過,佢小一係唔招生,不過叫我攞成績表影印比佢地,有位又有資格就會通知我去報名.如果我有機會直上永援既話,我唔使諗,一定會去,不過而家都唔知有冇機會,所以我先好煩,都唔知去邊度讀好,鮑斯高粵華就一定去到,但我唔係咁想去,我覺得好似雜左d,粵華中學會好d,小學就麻麻地.
你地可唔可以比d意見我呀.

複式洋房

pinkylee
聖公會係咪氹仔個間呀,好似係用英文同普通話教學,係個間幼稚園出黎d小朋友既英文都幾好架,不過唔知係咩教會學校.我覺得天主教既學校會好d,如果係女仔我會選聖心.聖心有中學可以直上,聖公會有冇中學架,如果冇第日你會好煩,因為有d學校小一唔招生,好似培正同永援咁.到時你會小左d選擇.
我而家為左我個仔都好鬼煩.

複式洋房

macaogirl,pinkylee
多謝你地既意見,聽人講永援小學會讀得好辛苦,唔知係咪呢?因為我所知有好多人都寫左信申請希望可以直上永援讀小一,好似話如果有學位,考10名以內既學生先可以去,我諗壓力會幾大.
pinkylee
唔使驚,我諗你囡囡一定考到永援,因為佢收生都好多,k1有8班一班有44人,你話機會大唔大.舊年都好似收生不足.

複式洋房

pinkylee
你囡囡係咪考左永援呀,收到信未呀,我頭先接我個仔放學時,見到放榜名單公佈左,你囡囡叫乜名,同考試編號係乜,我一陣帶我個仔方學時幫你睇下,我呢兩日病左返吾到工先同你睇到,聽日要返工就睇唔到架啦.

首頁

尾頁

跳至