烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

大廚勳章

幸福羊寶寶 發表於 14-3-26 14:46
都係B不過不是呢個型號。

如果,我家是裝修中,會BUILT-IN BOSCH 高階型號。始終,喜歡放水蒸,好夠力。 ...

我對呢種 "放水" 喺底層嚟產生 "蒸"氣 嘅方法 , 有 d 唔係好明白 ......

冇錯 , 如果 個爐係 set 咗 100℃ 嚟蒸餸 , 佢係會 "好夠力" ....

不過 , 當我要用 溫蒸氣 時 , 要 set 去 低過 100℃ , 咁佢就要先先 "放水" 喺 底層 煲到 100℃ 嚟谷 d 蒸出嚟 ,
之後 就必須利用 風扇帶動氣流 嚟溝 d 無咁熱嘅蒸氣(<100℃) 去將 之前滾出嚟100℃ 蒸氣 溝到 100℃以下 .....

即係 當要用 溫蒸氣 時 ,
底層 就會出現 又熱蒸氣、又凍蒸氣 咁樣 嚟/溝去 ....
底層嘅 溫度 咪會唔多穩定囉

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

珍珠宮

大廚勳章

幸福羊寶寶 發表於 14-7-9 20:40
KHMAN,有野想請問你呀,電常識題,你部M記,幾多W 呀?
我冇買呢個爐 , 我只係八卦吓、當係研究吓
M記嘅 W數 , 我問過 M記 customer service : 28901018 , 佢哋話 :
蒸汽爐 2.3~2.4kW
蒸汽 + 烘焗爐 3.4kW

我見過有一款 DG1450/DG6010 蒸爐 20L 嘅 Miele 標籤 印有 火數 :
2 kW @220V
2.2kW @230V
2.4kW @240V

由於香港電壓係 220V , 所以 喺香港 用 M記 蒸爐 嘅實質 火數 就應該係 2kW
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~

珍珠宮

大廚勳章

幸福羊寶寶 發表於 14-7-9 21:46
好詳細。唔該晒。好鬼勁
咁。後尾你有無買蒸爐呀?國產果款見你都有睇過
不過 , Watt 數(火數) 只係代表 電功率 , 唔可以將呢個數值 單純視為 慳電 嘅指標 .譬如咁講 , 某款煤氣爐頭嘅 "大火" 特別強勁 , 咁唔代表 呢款 爐頭 比其它(冇咁勁嘅)爐頭嘥煤氣 .
因為 強勁嘅 爐頭 可以 慳時間 , 所以 有機會更慳煤氣㖭㗎 ~

所以 , 單從 火數 去分辦 M牌 抑或 B牌 好 , 我傾向視 M牌 較好 ,
理論上 , M牌 升溫 嘅速度較快 , 蒸煮中途打開爐門 加入其它食材 , M牌 會較快回升到原來嘅蒸煮溫度 ~

幸福羊寶寶  係精神上支持。。哈哈  發表於 14-7-10 09:13
幸福羊寶寶  支持你買蒸爐,好方便架。  發表於 14-7-10 09:13

ご馳走様

珍珠宮

大廚勳章

幸福羊寶寶 發表於 14-7-10 09:09
早晨啊。我整緊朱古力WAFFLE 中。。。預你一件。
但如果為左佢快果DD升溫,比你快5分鐘喇,去承擔 ...
我冇整 waffle 好耐 , 好多謝你嘅心意啊
你講得好有道理 , 所以我索性唔買著 , 再睇吓 d 口碑 先

by the way, 其實 我最想用嘅蒸煮功能係 "低溫"烹調啊 .....

ご馳走様

首頁

尾頁

跳至