自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

tammymommy 發表於 21-9-16 08:20
請問寄平郵包裹去英國可寄多少公斤? 同埋係咪要先報關, 想寄d日用品、食品比親戚, 想用平郵寄多d, 仲有d咩 ...

報關就一定,有些食物好似唔可以寄。我4月頭寄過平郵去London,足3個月有多才到。。。最近船運緊張,要有心理準備預鬆小小時間。

wcpcelia    發表於 21-9-16 11:19

別墅

wendyaupooh 發表於 21-9-16 08:55
回覆 TongSzeLai 的帖子

知唔知邊度CHECK到有咩唔可以寄呀? 我寄FEDEX....(佢話急用....) ...

其實,間間快遞都有小小唔同,如Vintxxx不可寄液體, Fedxx唔寄得食品。亦有些原因係UK海關限制,消毒酒精,某些海味/藥材。。。食物類你真係要問清楚至好。
仲有,Fedxx UPx 可能大機會打稅。

別墅

wendyaupooh 發表於 21-9-16 16:32
回覆 bosch 的帖子

YES.....我張單寫實價﹐佢叫我報細佢呀我本來都係報細好多既....就係今日佢又 ...

報細數冇用,海關不是按你給予的報價打稅,係按 「佢地認為合理的估值」計稅。
我試過寄兩件仔已用了很多次的薄jacket/T shirt及毛巾,原則上冇二手價值,只因仔喜歡及急用。我報HKD250(已估多),最終打稅近HKD300。

要打多少稅跟你報的無大關係,一切純粹睇彩數。

別墅

tammymommy 發表於 21-9-16 22:23
究竟報關先定郵局, 其實我去咗次郵局, 佢比咗幾個label 我反去報關, 咩speed post,ems... 返到屋企都唔知 ...

上網報關先,報完關,有張电子記錄, 你print出嚟(我會貼一張在郵包面),再拿去郵局寄平郵。

首頁

尾頁

跳至