自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

小華子 發表於 17-5-13 10:03
我仔一樣有濕片,有大小便,醫院話bb唔錯幾好,但結果出院當晚黃疸指數極高即刻入急症,要住3日院。

...
生理性黃疸係初生B係好正常,不過小便去得越多,黃疸退得越快是事實,所以人奶B係退得比較慢。唔需要太自責~

翡翠宮

19日~新手媽媽~

果時我係3日,姑娘話唔可以再只食人奶,要盡快補奶粉~我女可能餓左3日,姑娘救佢一命。

翡翠宮

c9ha 發表於 17-5-13 12:43

我 b 都係 19 日,25/4 嗎?我一日 7-8 條屎片,8 條尿片,但 ...
體重健康院點講?有冇建議?
我補完一罐奶粉之後,都改左全人奶,BB體重理想呀。

翡翠宮

c9ha 發表於 17-5-13 12:43

你己經做得好好,但要量力而為呀,也要小心自已身體。做完手術,奶量差返,應該可以理解,比d時間自己呀~奶量可以與日俱增,唔好太大壓力,越大壓力越小~

而生長期因人而異,如果姑娘有特別提你佢好輕,又唔需要太擔心,可能好快又可追返。
不過若你好擔心,影響到你情緒,咪補少少奶粉囉,ok架,可能可以快d增磅。
不是專業的意見,希望幫到你~

翡翠宮

c9ha 發表於 17-5-13 13:12
48 edit 左
其實出院嗰日我即刻去健康院見母乳姑娘,佢叫我左胸餵到清就過右胸,唔好理時間,咁我就照做, ...
餵清係希望可餵多d「後乳」?多d脂肪,可幫孩子長肥吧?咁就跟姑娘講,餵清一邊才餵另一邊,唔好話換來換去了~

翡翠宮

chinatea 發表於 17-5-13 10:34
就呢個話題我都有d意見同分享....2015年我細女生左bb,佢就好有耐性地餵母乳,兄姊,朋友都比佢咁決心的行動打 ...
你好細心,有呢個發現。純粹討論,想了解多d。
以前我記得姑娘話人奶媽的母乳會因應孩子的生長期有不同成份,有時可能水d,有時可能脂肪多D.
有冇機會是,因為孩子出世月份不一,收集的人奶成份也有不一呢?所有有一些較水、一些較奶?
而呢個情況(成份不同)又可能隨著孩子長大,又會有所轉變呢?

我冇咩經驗,只係餵過兩個。

翡翠宮

c9ha 發表於 17-5-13 13:43
多謝你
其實我唔介意補粉,但問題係佢都唔願食 ..... 灌都灌唔入嗰隻 .....

原本你己有2個既經驗,應該唔需要太擔心了。果時我第一個,真係冇有上奶都唔知,我媽媽都唔識,我都係食奶粉大。

Btw,你餵邊隻奶粉?姑娘介紹我一隻似人奶味道較淡的,我B轉奶粉/人奶完全冇問題。食邊隻都食得好好。
你可問問健康院姑娘意見~

翡翠宮

c9ha 發表於 17-5-13 14:06
住院期間食銀裝 S26,但我阿 b 唔係奶味問題,而係就算杯餵,佢食 1-2 安已經唔想食,係佢胃口問題 :think ...
啱~可以試下bump走d前奶,比多d後乳佢食,咁會多d脂肪可以肥d~

首頁

尾頁

跳至