自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

46sbio 發表於 19-3-3 23:41

可惜,Band1女,其實好好敎。學校真係嚴到一d自由都唔比嗎?
早知天主教女校校規係好嚴,但咁嚴正常嗎?其他天主教女校是否一樣嚴??聖公會應該冇咁嚴,但人地一樣做到名校。本來對呢間學校印象唔差,老師咁做真係影響校譽~

翡翠宮

Abbie_mimi 發表於 19-3-4 13:37
個別事件,其他天主教學校唔係咁,學生可以影相

謝謝指正。
我唔係天主教女校出身,但見好多天主教女校學生都好乖,係乖得好離譜,仲誤會間間都咁嚴。

翡翠宮

pumpumpurin 發表於 19-3-4 13:49
比唔比影相同報警係兩件事,
學校可以繼續唔比影相, 佢大可以明文寫入校規唔比畢業班影相, (讀唔讀呢間學校 ...
我都想知校規邊到可以睇到?如果話入到學校才睇才話唔讀,都幾難做到,轉校唔係易。

翡翠宮

pumpumpurin 發表於 19-3-4 14:44
而家咪全香港都知囉...如果真係有人因為畢業無得影相而唔揀呢間中學....呢個人好極都有限啦。
咁即係話... ...

如果早d比大家早d知道校規就好。入左學才唸轉校,機會太微了,唯有死守,或被報警了。

翡翠宮

MiuMiuLi 發表於 19-3-4 16:50
依家呢班同學可能就係死守到 last day ,犯法就話要報警,但係原來呢間學校犯校規都要報警 :he ...

唔緊要啦,學校既老師,點都一定啱既

請緊記
校規第一條:老師係唔會錯。
校規第二條:如果老師錯,都係因為學生先錯才令老師錯。
校規第三絛:如點學生真係冇做錯,都一定係學生既態度錯。
校規第四條:如果學生態度都冇錯,請查看校規第一條。
完。

翡翠宮

picamama 發表於 19-3-5 07:11
不嬲對傳統教會女校冇乜好感,雖然話D女「乖」,但乖係在強權同許多無理規範下「模」出來,有D人鐘意咁教 ...

我對天主教教會學校唔會反感,我知係嚴,但唔知有幾嚴。但佢地d女真係好乖;冇辦法,正如有JM講左,你入得黎,就要守校規,一定死守。班女有咩辦法唔漸漸都學會逆來順受。

我既中學、大學,校規都係敎我地要「勇敢」、有「思考」。我們和老師亦師亦友,幾十年都仲會聯繫。老師愛我地既心完全感受到。仲有我地中國既國歌,第一句都係「起來、不願做奴隸的人們」~

不過,我希望班乖女,大方d,有聖保祿既精神,原諒老師報警一事。始終這是她們青葱既回憶,唔希望留污點。希望都係開心、愉快既、回望係冇後悔既。老師自己點唸,我地就控制唔到。由得佢嬲飽佢吧~

首頁

尾頁

跳至