自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

20020116 發表於 17-11-15 16:29
呢啲就是窮人同富人思維方式的不同(恕我多口喇)!窮人思絕著重眼前利益、享受,富人思維,若有機會,總 ...

無錯,自置可賣返俾綠表,唔駛補地價,有仔女更要買,以免日後要審查,除名,搬細單位。佢間屋未必住倒一世。

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

無話可說 發表於 17-11-15 17:24
根據而家,老人金同綜援都可以有樓,只係現金果度唔可以過額啫! 有時都唔明D男人點諗野,點解係都要買樓 ...

綜援可以有物業? 唔係連保險都唔可以有嗎?咁大把人都可以申請?

珍珠宮

S_family 發表於 17-11-16 23:39
上星期去99屋企食飯,有張通告寫加管理費,最大個單位要$600尾一個月,但我諗最大得500幾尺,我屋企居屋都 ...

因為管理費裏面會計埋維修基金,早啲儲,儲多啲好。如想清楚可睇返法團財務報告。

珍珠宮

SaBB 發表於 17-11-18 18:17
我唸、社會有些人只求安定、安隱生活、一唸人地要供樓就只會唸到好慘好辛苦。問題係睇吾到供樓都可以很輕 ...

有啲人個腦轉唔倒的,辛苦儲到錢, full pay 買一層自住樓,仲好自豪地表示自己冇爭銀行錢

首頁

尾頁

跳至