心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

SophiaYeung 發表於 19-1-8 09:14
我現在每天的心很痛很難過心如刀割一樣, 未來的日子如何捱過去

我都明你心情……我大哥上两個月突然走左,一句说话都冇留底,宜家我都未能平服,面對唔到
:-D :-?

大宅

zhaifufu 發表於 19-1-8 23:59
媽媽三月都離開了我,至今也接受不了,和你不同的是,媽媽自殺,那一天,天都塌下來了,沒有人知道我的痛 ...

我大哥突然走左,我好明白你至今都接受唔到,因為我都係。成日以淚冼面。但一谂仲有身边的人要照顧,佢地都唔想見到我咁,我一定要堅強活下去。
你有冇宗教信仰,我冇,如果有可能會令你釋懷D……
真惜生命,互勉

大宅

zhaifufu 發表於 19-1-9 14:49
謝謝你知道我,每天就是行屍走肉般活著,過一天算一天,阿仔學校的校長幫我祈禱⋯⋯
我一次又一次地徘徊死 ...

唔好再谂自殺呢D野啦,你有乜事,你呀仔同你爸爸一定比你宜家便心痛……
你住边區,我仔仔幾多歲?我幫唔幫到你?

大宅

grapes_christy 發表於 19-1-9 15:51
我好明白你心情,我先生上星期因病走了,留下我同五歳兒子,我下星期仲要安排葬禮,仲要顧及兒子,只有想哭 ...

大家振作呀,雖然我都日日哭,未能平服,好想出D過番正常生活。所以上來傾下,舒發下……
你先生有冇兄第姐妹幫到手?得你幫手照顧小朋友?為佢果仔一定要堅強,撑落去

大宅

grapes_christy 發表於 19-1-9 16:48
我叔仔都係個傷殘人士,佢都要表哥take care ,我老爺奶奶唔可以送殯,出殯當日得我可以take care 兒子,有 ...

都有表哥幫手。我大哥走,所有後事都家姐搞。我負責遺產事宜,保險赔償,仲有好多手尾跟緊。一路跟,一路喊,如果大哥可以番來,D遗產真係不想要。
好心痛

大宅

csbaik 發表於 19-1-9 18:02

都有表哥幫手。我大哥走,所有後事都家姐搞。我負責遺產事宜 ...

琴晚發夢見到哥哥,收到佢電話,佢住快D番來,過左一陣,在我面前見身,我即攬住佢,感覺好暖同佢好重,佢話佢安排左一個好地方落脚,夢裏面係有树林,草原同小鳥,好舒服。
跟住醒左……可能佢叫我要釋懷……
心情好似好D,食飯前去左球埸跑左两果圈,散下心……

大宅

zhaifufu 發表於 19-1-13 13:58
謝謝你的關心,最近忙大仔考試,不好意思才回覆你啊,我住黃埔,可能忙對於我來講都是好事可以分散注意力 ...

都係架,同小朋友温習可以分散注意,可以促進親子感情,不過當你教小朋友教極佢都唔識時,你就要忍,耐心D,你要代入小朋友的角色,互相做小老師,小朋友先服氣,一齊溫習,一齊討論架。我都係咁教大细公主,捱左12年,享受左12年的親子關係,宜家佢地大左,識得自動自覺晤诜人吹,易唔诜人陪,自己温習。

大宅

SophiaYeung 發表於 19-1-14 14:01
我也會學到媽媽的忍耐和善解人意, 我始終未能釋懷, 這個個真的令我接受不了
...

我哥哥突然走左,因為急病,之前冇隱性病,冇煙,冇酒,我同你一樣,我都接受不了。我好明白你心情……

大宅

SophiaYeung 發表於 19-1-29 10:29
每當想起媽咪我就情不自禁兩行眼淚, 回想跟她一起的日子, 1月31日就是媽咪的出殯, 2月1日是火化, 我現在的 ...

我同你一樣,一想起哥哥,我就流淚。我好明白你心情……因為我到宜家仲未平服。
我細女安慰我,唔好太傷心,舅父唔想見到我地咁傷心。
樓主:你比我還好,我媽咪過身,我當時得12歲渣,我得媽咪12年渣。我會我會一定堅強,好好照顧我爸爸,好好生活。
共勉

首頁

尾頁

跳至