夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

lsf612 發表於 19-11-7 13:20
原來唔信一個人都幾恐怖,當佢唔係你身邊會成日諗佢去左邊,做緊咩,有無扼你
成日會諗佢仲有無野扼你,開 ...

冇信任,就靠唔住,要擺脫恐怖感,最有把握的方案係自己要獨立,唔使靠對方來成事。
情緒上要獨立出來,唔使靠對方如何都有內心的平安。
呢D不但是我夫妻之道,而且對父母,親友都如此。我父母都靠唔住。所以我好獨立,唔靠佢地來成就我的事。仲要幫埋佢地消災解難。
我內心的平安不是靠對人的信任,而是憑知己知彼後自己經營管理。我情緒不受傷害,不是靠人地來保護,而是憑自己擔起保護自己的責任。
所以我對人信任與否,跟本影響不到我情緒,精神,經濟,生活素質。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

Babypru168 發表於 19-11-10 07:21
希望啲出左軌嘅人/想出軌嘅人明白呢點,咁就天下太平!

如果整個世界每人都活在自己的「天堂」中就天下太平!
可惜,我們還是活在百般生理,情緒,精神的需要中。我唯有學習勇敢地面對現實,做成人有的功課,就是如何擔起成人的責任,學會靠自己保護好自己的情緒,精神和生理健康。不要把自己的幸福寄託在任何人。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

首頁

尾頁

跳至