自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主

最衰係同臨死的病人講,「如果你唔信,唔係教徒去唔到神既身邊,要落地獄」。我好反感,咁講算點,恐嚇?!

我親戚響自己爸爸臨終前叫班教友同牧師去咁樣「恐嚇」自己爸爸,佢爸爸都堅持唔信,趕走班黑心鬼。

bosch    發表於 17-8-22 00:53

子爵府

沙崙玫瑰 發表於 17-8-22 20:59
台灣和梵蒂岡都有很多。把我們基督徒嚇壞了。

但係你們基督徒(很多、很多),都把我們非基督徒嚇壞了。

蘋果mama    發表於 17-8-22 22:25

子爵府

回覆樓主

總覺得基督徙專向一些身體/思想上軟弱的人埋首傳教。記得多年前我剛大學畢業,外表看起來比較細(=易受騙?),在某商場大堂等朋友,一位基督徒走來跟我「聊天」

基:你有沒有諗過如果有一日自己失業,你會點?!(面帶驚恐表情)

我:咪再搵過另一份囉。

基:咁如果無辨法搵到另一份呢?冇錢用,屋企又養不到你......(總之就是希望我表現擔心、軟弱的一面)

我:(用好堅定的語氣和眼神直視佢)馬死落地行,有手有腳,只要肯捱,怕什麼?大不了去洗廁所囉!

咁呢位好好心地既基督徒就黑面走咗去.....

子爵府

沙崙玫瑰 發表於 17-8-23 01:26
你還未回答我,St。teresa的天主教醫院賺十多億,是否利用宗教賺大錢?

好似你都一樣未答人你係邊間教會既基督徒喎⋯⋯

子爵府

沙崙玫瑰 發表於 17-8-23 09:29
又想起人底。

起你㡳?我相信大家嘅着眼點係見你d論點咁勁,睇吓邊間教會可以出d咁嘅基督徒,好奇罷了。

另外,見你窮追猛打叫人覆你問嘅問題,咁樣提一提你,你都未覆嘅問題而已。你諗多咗啦,我們對你嘅背景冇興趣。

首頁

尾頁

跳至