自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

最近有同學仔唔使剝牙,中度調整的,用透明牙箍約四萬五。

我女好早因為乳齒唔甩,恆齒出唔到而被牙醫轉介去睇矯齒專科。最終用左年幾時間黎碌乳齒,等恆齒出,等到12歲左右,矯齒醫生話可開始落傳統牙箍,前後箍左兩年,約七萬。有朋友話好貴,但見到個效果,我又覺得值嘅

珍珠宮

mimi222shi 發表於 23-8-2 08:44
箍完牙個固定器要戴一世,我都後悔(覺得煩)

唔係幾錢既問題,係長期保養

係呀!牙醫都叫我女最少帶固定器三年,因好易走位,而且只係夜晚瞓覺帶,其實都好方便。

珍珠宮

yannie118 發表於 23-8-2 00:32
嘩…咁貴?要箍兩年嫁?
不過箍得好又真係值得嘅

每個case唔同,唔計剝牙、等出牙的時間… 只係傳統箍,落箍到完成,通常1.5-2年。我女唔係用傳統銀色粒粒,補錢轉用白色,影相都唔覺眼,兩年都好快過。

珍珠宮

sherrron 發表於 23-8-2 00:09
其實幾歲(要唔要出晒恆齒)先可以去COOL牙?

通常等恆齒出晒先,但最好問牙醫的專業意見。有朋友等到15歲先帶小朋友去check,牙醫話遲左,因佢小朋友下咢突出,要等大個d做手術糾正

珍珠宮

Sumjac 發表於 23-8-2 11:54
請問是否每晚瞓覺都戴?三年之後仲洗唔洗載?

個固定器好實淨,如果三年後唔壞,我應該會叫阿女繼續每晚帶住瞓。萬一啲牙移左位,將來再整又要花幾萬。

珍珠宮

yuyueng 發表於 23-8-2 12:32
箍牙最好揾矯齒牙醫,箍傳統6年前要5萬(鋼粒) ,我仔箍陶瓷5萬8,我仔中一放暑假果年箍,亦系最多人箍既年紀 ...

我女都係用白色陶瓷粒箍,佢話好多同學都留意唔到佢箍緊牙,最近剛拆箍,約七萬。

珍珠宮

mimi222shi 發表於 23-8-2 11:37
我都只係晚間戴,都覺得煩架!

所以,仔细個從不用奶咀(雖然未必完全關事),好彩佢啲牙齒整齊

我女BB時期都無食奶嘴架!佢表面睇落啲牙好正常,但牙醫發現有問題,轉介去睇矯齒醫生,照完3D X光,睇到佢未出的恆齒位置亂七八糟,仲有兩隻恆齒前後掉轉左位,最終用左三年幾、四年先箍好棚牙。

珍珠宮

yuyueng 發表於 23-8-2 13:22
白色陶瓷粒唔特登望真系唔覺眼,陶瓷粒完全唔會刮肉,我仔箍2年除左第一次上箍D牙酸左一日食唔到硬野,之 ...

我都覺得好!阿女的同學家長見佢箍得好又唔顯眼,有六個同學都揾左阿女的矯齒醫生箍牙

珍珠宮

貝_貝 發表於 23-8-3 18:11
牙科保健廢架!
我小朋友咁多次都睇唔到佢有乳齒未換,依家大個,隻牙仲係牙床
...

我女小一跟學校去牙科保健,牙醫話蛀牙即刻補,補完返黎仲好痛,帶阿女睇私家,牙醫話隻牙已蛀到底要杜牙根,佢好快手幫阿女攪掂。

後來唔記得小二定小三,又係學校帶去牙保,姑娘call我話當日唔夠時間,叫我再約帶女去洗牙,最後又係去返私家,唔使下下請假。

我女又係恆齒唔生出嚟,所以牙醫轉介睇矯齒醫生,叫我女脫左六隻乳齒,再俾位恆齒生,生唔啱位再用箍牙技術幫d牙歸位。我女依家拆晒箍,犬齒同小臼齒前後對調左但都唔覺。

珍珠宮

mnhk 發表於 23-8-18 10:38
三年後唔帶一定會變形,我停左大約半年無戴已經戴唔返個固定器,因為牙已走左位
...

我女話唔帶大半日已覺得有點緊,所以佢依家唔出街、唔食嘢時都盡量戴住個固定器。

珍珠宮

貝_貝 發表於 23-8-8 11:21
牙科保健主要睇蛀牙?同洗下牙?係咪用作牙醫實習?
學童保健又係,有其他事問醫生,就叫你自己睇私家,咁 ...

最煩係要請假帶小朋友去,我公司本身包埋小朋友醫療保險,所以有時寧願自己俾多少少,可以揀星期六先揾私家醫生攪。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊