自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

kathyjoey 發表於 18-8-7 18:11
有冇人分享下,價錢幾多用甚麼物料?
第一次將金屬直入牙槽骨來要幾耐時間搞掂呢?
有冇醫生好介紹

有冇人分享下,價錢幾多用甚麼物料?
~一般$18000至25000,titanium

第一次將金屬直入牙槽骨來要幾耐時間搞掂呢?
~兩至三個月(當唔需要補骨,韓國同瑞典料其實時間一樣,無分別)

知唔知韓國物料和瑞典物料會唔會好大分別呢
~其實無分別

我做呢行!

大宅

kathyjoey 發表於 18-8-9 04:40
Thx,咁植入牙槽骨痛唔痛?(係咪麻醉唔覺痛)半小時可完成嗎

其實手術時和手術後都唔會點痛,不過打麻醉針時可能有少少痛。時間多少就好睇醫生經驗,有啲醫生落一支fixture半小時就完成,但亦有些醫生大約要一小時多啲(無需補骨)才完成。

大宅

Chamo 發表於 18-8-9 10:01
想問落左支莊/ fixture 後, 至上牙前, 其實支莊會否露出牙肉外?
我-直以為會露出, 但有jm 話係之後先再 ...

fixture一定係bone里面(sub crestal),落完fixture後可以有兩個做法:
1. 有些醫生會在fixture上加個cover screw,然後將牙肉聯番埋,咁fixture和cover screw就會埋係牙肉底下。好處就係無咁易俾細菌入侵,唔好處就係兩三個月之後,要介一刀開番個口去放healing abutment,等一至兩星期後,然後再印模。

大宅

Chamo 發表於 18-8-9 10:01
想問落左支莊/ fixture 後, 至上牙前, 其實支莊會否露出牙肉外?
我-直以為會露出, 但有jm 話係之後先再 ...

2. 有些醫生會在fixture上直接加個healing abutment,然後將healing abutment旁邊牙肉聯埋,咁fixture就會埋係牙肉底下,但healing abutment就會露出牙肉。好處就係兩三個月之後,無需要再介一刀,同埋慳番一至兩星期時間,直接去印模就得。唔好處就係容易俾細菌入侵,所以落fixture之後個幾個月,真係要保持口腔清潔(跟醫生指示做)。當然用邊個方法,都應該保持口腔衛生!

大宅

Chamo 發表於 18-8-9 11:09
又想問, 如要整高鼻竇及補骨粉, 是否可同時上埋支莊一次過攪店?
如果係一次過, 要幾耐左右呢?
...

整高鼻竇,補骨粉和上埋fixture係可以一次過攪掂的。您預起碼個幾鐘。

大宅

twinee 發表於 18-8-9 12:05
有沒有什麼情況不宜植牙呢?

有:
1. 骨質疏鬆者
2. 無法控制好血糖的糖尿病患者
3. 經常磨牙,經常吸煙者植牙的成功率也會很低
4. 心臟病患者、中風者、癌症病人
5. 嚴重牙周病患者

大宅

mingaga 發表於 18-8-9 12:21
同意。其實最痛係打麻醉針,麻醉左感覺唔到痛,但感覺到按壓力,因為要打樁
...

打麻醉針真係幾痛,所以有些醫生有買無痛麻醉機,病人可先向姑娘或醫生查詢。

大宅

amandalht11 發表於 18-8-9 12:55
想問搵普通牙醫同專科牙醫種牙係咪分別唔大?
因為個價錢都差得遠......

普通牙醫同專科牙醫種牙分別唔大,普通牙醫都可以好有經驗同做得好好。

大宅

rachie 發表於 18-8-9 13:20
有呢樣嘢?

有!通常醫生都會用人手落麻醉藥,因為人手係控制唔到落藥個速度,所以快了少少,病人就會覺得痛。無痛麻醉機原理係開頭落藥速度好慢,當麻醉藥已落到一定劑量,病人已被麻醉了,之後麻醉機就會改變速度,加速去落埋剩餘的麻醉藥,所以病人整個麻醉程序上覺得無痛。

大宅

amandalht11 發表於 18-8-9 13:35
但我唔知邊D普通牙醫有做開種牙,唔知係點樣搵有經驗既。

呢樣或者等其他jm介紹會比較方便啲

首頁

尾頁

跳至