自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

muffinman23 發表於 20-5-8 16:06
朋友唔見左銀包, 有人執到之後搵到佢, 而家對方開到口要錢,你會點?
對方要求幾百蚊, 我叫朋友唔好俾+報警, ...

試下從另一個角度諗,可能係對方真係好需要錢,畢竟過去一年香港發生太多事,令好多人經濟陷入困難。首先你朋友個銀包入面應該有錢right? 佢其實可以拎晒d錢然後好人嘅咪掉返個銀包出嚟或者送去差館等你朋友仲可以有返d證件,唔好人嘅直頭掉去垃圾桶。佢無咁做,而係選擇好辛苦咁喺fb搵你朋友出嚟俾返佢。我會傾向相信佢心地唔壞只係等錢使唯有咁做。如果你朋友收入ok就當嗰幾百蚊捐咗俾有需要嘅人。仲有個做法就係叫你朋友多謝佢先,然後再問下佢係咪有咩困難等錢使,睇下有無辦法幫到佢,話唔定可以幫佢搵工之類。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

水晶宮

maisy-lee 發表於 20-5-8 20:34
試過執到電話,對方約我拎返,但係就好似向綁匪交贖金咁,佢不停改時間同地點,如果唔係佢有禮貌,我真係唔 ...

綁匪交贖金
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

首頁

尾頁

跳至