跳至

首頁

尾頁

男爵府

GO5019 發表於 18-7-6 12:33

擾敵,你明白的。

擾敵都講得出?! 遇到好老師係好彩,遇到差老師就係唔好彩! 我女當年去in梁李就係唔好彩,或者係學校大把人報,佢地唔志在,唔打算收你所以態度差到不得了!

我女面試時一粒聲都唔出,但所有問題識答(用手指答案)+做晒所有老師叫做既野。但因為完全唔肯出聲,個老師in到後段時嘆了口大氣+用極度悔氣既語氣話"唉!之後落來嗰啲唔使你講野架啦!"嗰下我聽到都打個突,冇諗過有老師會咁!結果當然係唔收啦,我連後備都唔排,因為諗住就算最後有位收我女都唔會讀!

我女當年in左8間,佢只有而家讀緊嗰間才肯大開金口,原因係唯一只有呢間既老師識得(應該係願意)轉下提問方式引導佢講說話。

可能我女比較特別,非一般既怕羞內斂,所以在面試時更能凸顯出邊位老師有冇愛心耐性同辦法。

男爵府

sensei 發表於 18-7-10 16:35
真係唔錯。衛生把關好,讀得開心。可以返學放學時段去睇吓,一張張笑臉同家長/老師拜拜。極之非牟利,零學 ...

阿女朋友讀緊梁李k2,媽咪好唔鍾意啲同學仔喎,覺得啲同學仔質素麻麻地,驚影響小朋友學曳。

我自己就有時放學經過梁李,會喺學校隔離個滑梯玩下,可能係唔好彩或根本係遇到同一堆人,玩過幾次每次都係遇到一班唔守秩序+成日大叫+家長唔理既梁李學生。玩左幾次後,行過見到梁李學生玩緊,阿女自己都話唔要玩了,情願去第2度玩,怕左梁李啲學生。

人地講咩都唔及自己親身去感受下來得真實。建議對梁李有興趣既家長喺中午時段去觀察下梁李學生返放學既情況,記住去埋附近公園視察下

男爵府

冰島極光 發表於 18-7-11 19:03
回覆 scgift 的帖子

小朋友係咁㗎啦,唔通去遊樂埸成碌木唔郁先好咩!只要唔好推人打人我覺得呢d先係童真,間 ...

我囡真係曾經被梁李啲學生推過喎!所以我囡唔鍾意喺中午時候同梁李啲學生一齊喺學校附近個公園玩。而且個人唔認為喺公眾地方大聲尖叫擾人叫"童真"。

男爵府

babypig915 發表於 18-9-1 04:09
請問你囡囡最後讀邊間幼稚園?我都驚我阿女面試時唔出聲

我囡讀緊保蔡。不過當年一樣有人in完後覺得老師態度唔好,所以真係睇彩數

男爵府

babypig915 發表於 18-9-2 02:21
都好有興趣,可惜離家有點遠⋯要諗諗。謝謝~

我當年放棄左兆安佳寶(離家5分鐘路程。雖然面試時老師撬唔開阿囡個口,但老師好有耐性,感覺到好有愛心。)揀左離家30-40分鐘路程既保蔡,因為阿囡自己話要返保蔡,結果學校冇令我們失望。

來緊有啲學校會有開放日,加埋面試親身感受下,再揀適合的學校吧

男爵府

Kaman0520 發表於 18-9-4 00:37
想問下保蔡幾時會有開放日

今年未通知幾時開放日,往年就大約10月底。

男爵府

親親我好媽 發表於 18-10-12 19:22
請問最後係邊間幼稚園收?我囡又係對住陌生人唔講野,黎緊in n班唔知點算
...

保蔡

男爵府

888Amy 發表於 18-10-12 21:56

我同你遭遇一樣,根本唔係擾敵,面試个老師態度好差。我仲 ...

當年in我囡嗰個老師都係中年女人,不過係肥肥地的。佢嗰副咀臉,我到而家阿囡已經讀緊K3都仲記得好清楚!

其實唔止對唔出聲既小朋友咁衰。識有人當年有問有答答啱晒,老師好串咁問家長"都識晒啦,你想來我地呢度學 咩呀?!" 最後冇收。又識人讀緊梁李,當年in完都係唔高興架。

男爵府

wcw0826 發表於 19-3-14 23:17
(emoji) 如果係公園玩都需要慢慢行慢慢爬細聲講嘢,可能都玩得太辛苦,小朋友係公園跑跑跳跳,講野大聲的 ...

可不是一般的跑跑跳跳。我小朋友曾多次被該校學生在滑梯上推開,在別的公園玩可沒遇到過。叫聲也是吵耳的大聲尖叫。真心怕怕,我小朋友已經很久沒到該公園玩耍了。

首頁

尾頁

跳至