跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

我聽聞只得3成band 1率。知道有個case係小五考級80,老師叫家長要有心理準備讀band 2學校。

男爵府

tai_man 發表於 17-7-13 07:35
唔止,圓玄去到級50都應該仲係band 1。而dband3既學生,因為英普講得,所以都可以考到band2既直資。
...

其實我只係聽聞,有研究既朋友話地區一線津校如何小梁周band 1率有6-7成,有能力既小朋友讀一線津校會比較容易成為band 1生(因為入得圓玄既都係叻仔叻女,考唔考到前列位置做band 1生好難講)。我朋友就係覺得圓玄band 1率低,讀津校好過,所以唔打算考。

早2年都識人小朋友喺小四時跳船,由圓玄轉校去屯門某津校,原因就係要小朋友做到band 1生。

申利:我只係聽聞,我自己係有打算考圓玄,如考到既話係會讀

男爵府

tai_man 發表於 17-7-13 08:23
圓玄有冇6-7成band1我就唔知了.!..朋友個女今年升中,d消息都係佢同我講。圓玄d勁人都已經唔止target區內ba ...

其實我冇咩研究,又係朋友話睇完覺得唔算好。派到屯門英中既數量唔算多,大多係叩出面啲二線直資。我朋友成日話與其考圓玄,不如操fit個小朋友考出面啲直私仲實際

男爵府

Jasminelui 發表於 17-8-1 09:39
下........真係 O 左.....

我見佢地科科都全英文教, 心諗升上中學一定無難度,

所以咪話要睇返band 1率有幾多囉。入得圓玄既都係叻仔叻女,要穩首前列位置做到band 1生唔易呀。

知道有個case係哥哥資質一般,讀區內一線小學,中學成功升到梁銶琚。妹妹則天資聰穎讀書能力強,讀緊圓玄,就係只能考到級80,老師講明要有心理準備入band 2中學。家長有啲後悔當年唔跟哥哥入讀津校,搞到而家唔拖唔水。

男爵府

Mchacha 發表於 17-8-1 11:28
圓小考到級80如果讀津小都未必穩上band 1中學吧!就算近幾年升中人學少,幸運搏到band 1中對佢都唔一定係 ...

該家長係對比兩兄妹既天資+學習能力,哥哥真資質係好一般都升到梁銶琚,相反妹妹本身係好叻女。所以估計如果當初妹妹讀津小的話,一樣可以好似哥哥咁做到band 1生。

首頁

尾頁

跳至