自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

sunshine0613 發表於 18-7-26 22:42
唔明你講乜!
weChat = 微信
Wechat pay = 微信支付

大陸錢包叫微信錢包
香港錢包叫we chat pay

男爵府

Esthermable 發表於 18-7-26 22:31
我回大陸工作,經常不收現金,叫我支付寶和we chat找數,我只得現金,果位收銀姐姐話沒有錢找,我又要麻煩 ...

首先你叫大陸同事或有微信錢包的朋友用任何價值1元都可以紅包比你先,跟著用香港信用卡去認證才可開通微信錢包(信用卡雖然綁著,但係大陸衹可以上網買嘢,不能夠去餐廳和商店付款),如果想增值大陸微信錢包,祗可以用綁大陸銀行戶口過數,或叫大陸朋友或香港某啲找換店幫你增值錢包。

男爵府

klkkchan88 發表於 18-7-26 23:32
但大家要記住,如果冇綁國內戶口,咁你一生只可用一千人民幣,如過你用過左一千元人仔(就算銭包有$)都用 ...

介唔介意話比我聽,資料來源係邊樹見到。因我從未聽過,如果真係係,我要同我啲朋友說明。

男爵府

1010mum 發表於 18-7-27 08:08
not not true.

我冇大陸戶口,靠親友或兌換店轉人民幣入微信國內錢包。

其實JM 都好心提示我地,我細閲條例,真係有此例。祇要身份認證就可以開通。但我地(emoji)開大陸錢包如冇大陸銀行戶口,要用信用卡認證身份算不算類二戶口,微信冇說明?亦冇地方知道自己屬邊類別?細節唔清唔楚。好在JM 提一提我,我都會提一提示朋友都要帶多些小現金,以防萬一。

男爵府

yl88 發表於 18-7-27 09:28
去香港找換店都可完成此動作嗎?thx

找換店(不是全部找換店有增值服務),不會同你開通大陸錢包,祗會同你填值人民幣錢包!

男爵府

Esthermable 發表於 18-7-27 10:41
其實在大陸開戶口,有咩手續

其實你上YouTube ,搜尋深圳銀行戶口,we chat開戶教學。已經好多YouTuber 教學連片段。

首頁

尾頁

跳至