在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 有無城大畢業的媽媽呀!

大家好~~我都係city畢業架~~
不過果時只係讀high dip,仲成日走堂返parttime的
我97年grad,係讀translation 0既,唔知有無同學仔/師姐呢?

請多多指教~~~

大宅

大家早晨~~~

>joycehk

我而家個title都係叫interpreter 0既
不過就其實係呀4囉~~
admin呀會計呀交電費呀,全部都係我
同埋而家main 0既language唔係響城大修0既中英文,而係用日文...<果時我地high dip無third language揀,所以果時無讀過,反而而家就靠佢搵食

你係咩mechandiser黎架?應該好辛苦吧~~~

大宅

Doll,

咁你d日文咪胳胳聲, 好犀利呀! 你係香港上日文班自學or 去過日本留学?

我係做seasonal items, 一般流程係做quotes俾客, 跟改辦... 如客落單, 便跟到走貨為止.

>joycehk
哈哈~叫做搵到餐食咁囉~
我無去過留學架,一路自己打機睇動漫畫做日本公司學呢~

oh~客同廠都要跟吧~~我以前都有做過類似
不過係電子野,成日要上大6
好彩而家份工無咩出trip,唔係都唔知邊個湊仔....

大宅

joycehk 寫道:
Doll,

你一路自己打機睇動漫畫做日本公司學, 好叻呀!

>joycehk

我lee d otaku(御宅族),正式係無心插柳...
老實講,以前讀city時成日走堂,成績又唔係特別好果班
而家咁樣叫有門手藝,都算叫好彩

見到好多lee度d版友都係讀language出身(ACS,EPC),係唔係證明讀language 0既人比較喜歡上網呢

大宅

>LittleLittleChicken

我奶奶就相反
因為佢自己生左兩個仔
佢不嬲都勁恨女
我果時一照到係仔果時,老公勁開心
奶奶就失望

最近佢又無啦啦話
想要多個女....

唉...如果包生女,我都會生0既
就係怕又生個仔
湊死我....

不過其實真係仔女都咁得意咁開心呢~~~
生仔起碼擔心少樣野嘛

LittleLittleChicken 寫道:
哎!我尋日照左oscar,今胎又係仔,看來我天生一條奶奶命....嗚嗚 :-( :-(
不過,我的hubby同奶奶都不知幾happy,老公仲即時諗到d設計對白,係兩個仔同佢一齊玩的對話添!又話,兩兄弟的感情一定好過兩兄妹;又話,兩兄弟一間房,屋企又唔使變動!又話,佢地3個男仔一齊保護媽媽......
而我奶奶一聽到話又係男孫,即使笑到牙交都甩,簡直笑到講唔到嘢,只係得我一個有少少sad!

大宅

>LittleLittleChicken

奶奶果個年代生得多都好似無咩問題咁
我而家生一個都夠晒
但老爺奶奶就成日話有細佬妹好d
連育嬰園0既老師都話叫我生多個來治下個仔

大宅

大家早晨~~~
今日天氣好左
個仔心情都好d~

首頁

尾頁

跳至