跳至

首頁

尾頁

大宅

打算二、三年後回流帶小朋友去讀書,聽聞如果non resident 小朋友讀書要比學費,但正式回流居住,如能提供有銀行戶口、住址證明等,學校是否就會收插班生?我有問過cic, 是否需要申請取消non resident, 他說不用,只要你直接回國就可以了。是不是我拿著20年前嘅sin card 就可以申請health card? 唔太清楚有關手續,有冇前人可分享經驗,謝謝

大宅

回覆:Non Resident 回流有咩要注意同準備

我已經是citizen, 两個小朋友亦幫佢哋搞咗。應該會係Toronto or Ottawa, 暫時未定。選擇Ottawa 係因為細佬住嗰邊,方便照應。

大宅

LittleErn謝謝回覆。十分詳細呀!
所以一到步應該先activate 張 sin card, 但是否可以同時幫小朋友申請sin card 呢?
另外,又是不是要等張sin card 搞好咗,先可以報學校同申請health card? 我仍保存Ontario Driving Licence 但已過期十幾年,香港有車牌是否可以回去後即時renew 車牌定點?請指教

大宅

真的嗎?我知有d 省份如果有保存舊車牌,而又提供到香港車牌,應該唔洗由頭考過。但未認真去check。

大宅

看了內文,HK 同Canada 冇exchange agreement 所以要有letter of confirmation 去證明你持牌幾耐,真係要問吓運輸署會唔會去呢d信先

大宅

咁都好過冇,至少有一次機會。當年返咗香港已經吸咗香港牌,都有成十幾年牌。現正有車遇然都有開下車,所以再考一次我唔太擔心。不過都會揾人保下鐘,怕忘記晒d例,機會只得一次

大宅

town仔即係邊度?我以前考車係師傅幫手安排,所以唔知手續係點。是網上預約,一去即考?

大宅

好的,謝謝

首頁

尾頁

跳至