醫護健康

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

hker 發表於 18-8-17 23:32
同我爸爸一樣,"練"C佢。哈哈!

吓,你爸都有講 練C佢
我媽講呢句,其實佢後生時都有講,
個時佢意思話,生仔女出來唔聽話就練C佢,我話你練C佢,你要坐監,媽話坐咪坐囉!
唉,我媽咩人來

你爸愛睇靚女人,你應買個靚女樣,佢一定攬到實一實

翡翠宮

PCCW2319 發表於 18-8-18 08:00
你細時係咪好百厭呢? 令伯友咁怕湊BB。

我百厭??真不知
我細個的事/物,完全無印象,咩都想不起,就算大個了我都唔記得,
C火,我咁講,是否老時有腦退化?一般人不會咁無記性

翡翠宮

真唔明,失禁的人,點解會去厕所真的有小便去?

翡翠宮

多謝你先
親戚不是深圳人,不是常來,我現買定比佢地先,之後叫佢淘寶啦。

媽之前飲的營養即飲奶淘寶都有,真勁。

翡翠宮

食倍樂 軟餐制作試範
https://youtu.be/b0UNlAqhG1Q

https://youtu.be/uaqaIKzUpaQ

翡翠宮

hker 發表於 18-8-18 20:22
好簡單,拿上大陸寄便ok 了!總之,要的出聲。很易搞掂。

===

咦,中心咁好既,幫你買?
係咪做 食倍樂 那樣子?

真心說,你地有能力財力,更重要是有愛心耐心,所以你爸爸可在家享褔,雖沒見到,但聽你說的我巳感到好溫暖好幸福好羨慕。

翡翠宮

===

一起住安老院??
話明安老,你咁後生唔收喎
睇過外國有對母子,仔因有需要而入住老人院,媽媽不捨得個仔,所以她都搬去同一間老人院住,方便照顧個仔,每日都同個仔一齊,她不知幾開心!

翡翠宮

===

你爸咁瘦,成日坐有沒有說坐到Patpat痛?

翡翠宮

hker 發表於 18-8-18 22:58
有錢,解決到呢。 我也是付全費住安老院呀。抵啦。

===

哈哈...你有興趣煮飯仔就最啱玩
都好啦,無得北上在港消遣下學下野

你爸叫ok
當然不是啦,他是超級極ok呀,你都有他優良品種,夾埋爸爸真是絕配

唉,我媽同我就不是一對,同我攪對抗
今晚換叫佢頂起Patpat 同佢休褲,佢竟眼超超郁都唔郁

翡翠宮

hker 發表於 18-8-18 23:01
他的高背椅,有凝膠坐墊的。

而且,他只是進食才坐起身。

啊,原來如此

翡翠宮

hsbc005 發表於 18-8-19 21:21
放心你唔係腦退化 腦退化嗰啲係唔記得近排嗰啲事 越咸豐年代嗰啲愈記得
...

我媽咸豐年都有的唔記得喎,
昨天一班鄉下親戚來探佢,佢只叫得出一位,其他的佢話唔知
有日無意中問媽,
呢到係邊到?
你現在瞓在床上的呢到係邊到?
媽話 唔知(當時在家中的),
我第一次問呢個問題,當時我真的好驚訝好驚訝,點解會咁???
不知媽唔肯講而話唔知或是真的唔知,我都攪唔清,家巳住了好耐又無裝修過,那一刻我真是好傷感

翡翠宮

hker 發表於 18-8-19 22:27
我也不知,是不是我爸情況太差,幾個上來病房的治療師,也說無得搞。他一直不順利吞服,最好落胃喉。餵食 ...

你爸的幻覺全是好人好事,娛樂到大家
我媽呢幾日多咗d對答,昨天精神好,親戚來咁耐佢坐床邊咁耐,無用靠背椅,真奇。

翡翠宮

hsbc005 發表於 18-8-20 00:28
營養治療師話冇得搞 你可以提出問佢做撩喉嗰啲訓練適唔適合 同埋唔適合嘅原因 我阿爸初初連薄血藥都冇 ...

除非有需要食藥,唔係都唔想食,食得多反有副作用,到副作用影響了又要食藥來控制副作用。

安宮不是人人啱食,更不可以959食,去睇中醫師問一問吧。

翡翠宮

hker 發表於 18-8-20 09:36
我每次提出要訓練/跟進,治療師一定說: 他咁老了。又好像聽不明指令,無得搞。(病房大把人老過他:heheh ...

訓練吞嚥?
我地爸媽不聽指示的跟本無得攪,
如我伸枝棒挑我媽口,一定比佢打

翡翠宮

atat8888 發表於 18-8-20 13:48
老父也踏上要用凝固粉的階段, 但發覺佢口腔比較有( 張) 的感覺, 想請教有甚麽方法清潔?
...

我都是初用凝固粉。
張住?不清楚,是否熱氣?可睇中醫。

你家人用得好重份量凝固粉?
凝固粉越多越杰,是否呢個問題影響?
試試每次食飲完用熱水浪口。
又或其他jm幫手解答下吧!

翡翠宮

回覆樓主:

我都想問大家,用得凝固粉應該口腔比較污漕,
請大家指教一下點清潔?

我媽全假牙,取出假牙後比熱熱地水叫媽浪口,
我想比漱口水,但又怕佢吞,都是不好,真煩!!

最近又煩多樣,一同媽抹咀佢即緊閉咀巴,叫佢打開咀,多數唔肯,間中一次才肯打開比我抹,

另一個問題,最近有次發現睡覺時取晒假牙出來會流口水,以前不會這樣 ,但帶住假牙又無流口水喎!

翡翠宮

hker 發表於 18-8-20 20:10
妳說得好好笑。

我被打,你竟話好笑

你爸有真牙?

翡翠宮

hsbc005 發表於 18-8-20 23:22
Jm 得罪講句我覺得你媽媽好似嚴重咗 先會有咁反應 因為我爸爸都試過

見你咁講,即去問媽。

媽住邊?她答對了
咩樓名?她答對了
幾多樓?她話唔知,我唯有比貼士,佢即話幾多號室,答對了,只是無獨立話幾多樓。
因為我以前教佢直接講幾多號室單位,所以獨立問幾多樓佢以前答到,現多數答唔知。
再問媽我的名字及媽自己名字,全部答對。

剛才算好好,肯答我咁多問題。
今早姑娘上來同佢做運動,我叫媽惡樣的對我擰頭,好彩姑娘同佢講野佢又笑笑口,今次好合作。

呢排我媽都乖了,肯同我對答,所以都好難講我媽是真的忘記了或是佢唔想講唔彩人而不答,講落都好煩惱!

不過,以上佢答到咁多問題,應未到太嚴重掛,我不知,
試過在醫院社工問佢,咩都唔知,社工話媽是後期腦退化

翡翠宮

hsbc005 發表於 18-8-21 00:29
我爸爸食薄血丸後 係精神咗唔會經常瞓 但係到咗後期 都已經冇乜用

薄血丸又關瞓教事?

翡翠宮

太陽花0805 發表於 18-8-20 23:48
好啊!會改用纱布,的確較好,謝謝!

太陽花jm,
你好啊,好耐無見你呀,
近來好忙?

首頁

尾頁

跳至