在職全職

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

我兩個月後都做ftm喇, 屋企兩公婆+一個兩歲仔, 都係諗住預每日$100買餸, 兩三日先煲一次湯, 好彩我老公鍾意多菜少肉, 所以唔煲湯o既話, $100/日應該夠用, 依家我老公放假會煮飯比我食, 有時佢整一餐餸只需$50-60, 當然唔可以望有海鮮食啦~ 一星期預三日食cheap野 (已得到老公同意有時可以清清地整下焗飯/蒸飯, 煮下湯粉之類), 到禮拜尾有凈多d錢就可以買d貴少少o既餸, 同埋一星期有一人返外家食, 一日返奶奶度食, 咁就慳到兩日買送錢

至於早餐同中午, 其實可以好慳, 我個仔早餐通常唔多食, 因佢一瞓醒一定要飲一大支奶, 而我通常早餐+中午grouip埋一餐食, 中午因為要就個仔, 所以會早少少食, 煮下粉麵通粉 (如果得我自己, 我可以買包方包整三文治, 一包麵包起碼可以食兩三日)

如你話計埋買日用品一定唔夠, 好老實講, 你買支洗衣液平平地都要預$50啦, 牙膏又要$2x/支, 仲有沐浴露cheap cheap地都要$3x/支啦

水晶宮

SZESZEWAHWAH 發表於 13-2-16 10:54
唔多,我一日洗百幾,只係買餸同飲品,如果中午外賣埋就2百一日
如果想慳錢, 唔好食咁多外賣, 自己花少少時間煮個麵, 再唔係間唔中食下M記都好平, 不過要食超值套餐
你外賣一個粉麵預$20/碗丫, 自己煮只需幾蚊雞成本咋

水晶宮

引用:如果你可以控制到一日用一百,真喺比個你 +

原帖由 tssy 於 12-10-28 發表
如果你可以控制到一日用一百,真喺比個你
我都係set左一日只用$100,因為早午晚都會喺屋企食,我仔仲細,食野簡單又健康,我老公對食又唔高要求,求其買$10豬肉蒸蛋+炒個菜已經可以一餐,佢唔會話要食海鮮同大魚大肉,最緊要有菜比佢食,有時貴啲就買條魚,有時老公會要求煮米線,買$20魚仔滾啖魚湯做麵底,買啲菜同肉煮埋一煱米線咁又一餐,日用品就等買餸用得少錢嗰日又或者預左返媽咪奶奶度食飯嗰日先買,唔駛我煲湯,因每星期有一日返外家食一日返奶奶家食,佢地一定會煲湯比我地飲

水晶宮

引用:Quote:原帖由+cherrieloy+於+13-05-26+發表

原帖由 咖央 於 13-05-29 發表
你老公就好啦,食得清淡係好事
可能佢做開運動(日日跑步,年年跑馬拉松),所以平時飲食以清淡健康為主就ok

首頁

尾頁

跳至