懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個B出世第二日醫生就同我講佢有G6PD, 開頭都真係好無助, 唔知點算好, 好擔心, 擔心係有D野佢唔食得, 但自己唔知又比左佢食...

但係, 其實都唔擔心得太多, 唯有自己小心D, 長期放把風扇仔響BB車度, 萬一搭LIFT既時候有其他人搽左香水或者有臭丸味就開風扇吹下, 有冇用都好啦, 叫做自己有做野囉!

最緊要係一定唔可以比中藥佢食, 屋企果D萬秀雷敦呀白花油呀紅藍藥水呀... 全部即刻掉晒佢囉, 好在我個大仔都知細佬唔聞得呢D野, 佢比蚊咬到豬頭咁都唔會叫我幫佢搽野

大宅

原帖由 polliebb 於 10-12-22 06:06 發表
香水, 白花油, 萬秀雷敦, 我都有用過喎, 不過BB咁細就當然最好唔好用啦, 咁又唔洗話扔晒去咁誇囉.

我一知道細仔有G6PD 我真係即刻掉晒呢D野, 仲掉埋蚊怕水/防蚊帶同有香味既濕紙巾, 連湯火膏/按摩貼都掉晒!

大宅

原帖由 傻太 於 10-12-22 12:38 發表

你有無驚細囝會同大囝比較?? eg 有d野唔食得...

我大囝係蠶豆b, e+陀緊細囝, 佢都會有50%機會有G6PD, 我諗住同細b講佢都係蠶豆b, 因為我怕大囝會唔開心....

雖然我都覺得蠶豆症無乜野, 由生完第二日兒科e生搵我 ...

咁我又冇諗過喎, 可能係大仔都10歲, 我同佢講細佬有呢個病有D咩唔可以接觸同埋唔食得, 咁佢都(好似)好明白咁, 成間屋咁SEARCH有D咩要掉, 又話細佬唔食得既佢都陪細佬唔食

我阿媽講起都眼濕濕...仲話問過"神婆"係因為陀大哥時摸過其他bb, 內疚左三十幾年... <~~ 笑左

大宅

原帖由 傻太 於 10-12-23 09:33 發表

我果時唔識, 以為係個女既食煙所致...

但當兒科e生同我地講解時, 可能我地兩公婆都讀過bio, 好易就明點解, 仲知無必要內疚...

不過我62就話係我勾佬生既... ...

哈哈

首頁

尾頁

跳至