親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

虎到金來勳章

willieshan 發表於 18-9-7 20:39
我打算10月尾至11月頭去,那段時間才可以請到假. 我媽都70有3啦,幸好走動自如,當然體力有限,不能走太長 ...

老人家行得耐嗎?

10月尾11月可睇紅葉。

我唸老人家唔會在意自己係去日本邊到,總之係日本便可以,可以同朋友有話題,show到相出黎吹下水便ok.

大阪+京都 / 東京, 直飛幾個鍾,可考慮。

可以問下老人家想唔想去浸溫泉,郊外睇風景,動物,寺廟,買野。食刺生,和牛...?想坐船,行山...。

如自由行, 一日安排1-2景點,唔駛點行既。

可去以下網比老人家望一望
https://welcome2japan.hk

子爵府

虎到金來勳章

alungma 發表於 18-9-8 15:37
我阿媽都係,成日聽D晨運客講去日本玩,訂咗佢台北機票都唔滿足,問點解唔去日本喎。
去日本我唔熟,我阿 ...

跟團無甘煩,但行程無甘自由。

我今年4月帶了爸媽去大阪+京都追櫻花,自由行。
浸溫泉,要唔穿衣服既,老人家ok?你自己ok?同阿媽一起唔穿衣服浸,ok?

浸溫泉可去一些溫泉旅館或市內一些有溫泉水的酒店 / spa地方。因為自由行,唔自駕,我媽唔想浸,阿爸想浸,原本唸住帶爸去大阪市內spa浸下,最終無去到。

我4月時去了6天,以下行程供參考:
住: 全住大阪 (免老人家搬黎搬去)
玩: 5日大阪, 1日京都
食: 帶了他們去一些人氣食店,基本上佢地都覺得很一般。他們在香港都唔食日本野, 刺生更唔去食。河豚,和牛,蟹道樂。

大阪去京都坐車1個鍾到, 有寺廟,古色古香地方(但全程要行)

子爵府

虎到金來勳章

willieshan 發表於 18-9-8 23:08
有溫泉水嘅酒店?即喺在酒店房內自的的浴缸內一開水喉就能浸溫泉唔駛同其他人一齊剝光豬?咁惗得過喎⋯⋯
...

係。但其實浸唔耐,或者有些酒店可以book其中一part 私人浸。

跟團方便些,始終樓主自已都無自由行經驗,仲要帶埋媽去,壓力太大。

另外選擇,坐郵輪去。但其實落船玩既時間不多,得1日。睇下樓主媽怕唔怕搭飛機,坐郵輪係另一選擇。

首頁

尾頁

跳至