自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

係近期同同事學習的事...

佢地似住新嚟,下下乜都問...但都返左一段日子都不停問嘢,唔會揾record. .,講真,我唔係做秘書,我亦有自己嘅嘢要做

當我有問題要拎意見果時,冇,永遠都冇,佢話呢樣嘢係我負責,自己死掂佢....

即係佢做佢自己嘅嘢又做唔到,叫佢幫下屬又幫唔佢,仲踩多腳...

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ahpoo 發表於 18-11-27 08:15
係好殘酷既事實,升職就係為左少d野做可以叫d細既做

佢係空降的 ...成日問以前點點點,講真高層以前點,我都唔係100%知

寶石宮

八婆仔@ 發表於 18-11-27 08:19
我個件都係禁呀,佢以為自己做左好多野做得好好,完全係佢下屬幫到手,返左3個月仲每事問

自己做 ...

我果個半年啦,佢連隔離team d嘢都問我...講真,我都係以前開會聽過下咋

寶石宮

野原美冴 發表於 18-11-27 08:22
管理上司?你知道自己的job duties嗎?

我就係好知自己job duties 同佢嘅job duties,佢都係打工架咋

寶石宮

c9c99 發表於 18-11-27 08:25
唉, 我都係,下屬難攪上司唔掂,啲野最尾都係我做埋,真係心力交碎
...

下屬呢,比個fresh grad 我,咁人地乜都唔識,我唔怪佢....

寶石宮

Poyau 發表於 18-11-27 11:01
A字成咁

係wo, 我上次講過...叫佢出面fight 返權益又唔fight..我都唔知佢想點

寶石宮

brindlewin 發表於 18-11-27 10:06
我覺得先了解佢“型號”比較重要,有啲人靠manual/flowcharts去建立工作概念,有啲人靠8掛索料兼摸底,有 ...

講真,個fresh grad我仲處理得到

寶石宮

happygirl_001- 發表於 18-11-27 10:22
我都好想學習, 但唔係管理上司, 係點樣"管理" partner (正確講佢唔係直接 under 我, 我同佢可以叫partner, ...

呢d都死症,一樣踩屎

寶石宮

littlecake 發表於 18-11-27 13:22
所有嘢直接跳過佢,唔比佢知,唔駛佢睇,慢慢令人覺得你獨當一面,到時佢就知死
...

但一陣自把自為會唔會伏

寶石宮

brindlewin 發表於 18-11-27 13:10
fight 權益呢樣,除非佢係當紅炸子雞,一係你他大老板好年青好理想法,華籍老細好難敲到,話唔定仲要新人s ...

唔係內部,係對家。對家做錯,令公司損失生意,佢都唔敢打比人

寶石宮

brindlewin 發表於 18-11-27 14:45

係咪流曬汗

寶石宮

susanpuppywong1 發表於 18-11-27 14:47
回覆 good_pig 的帖子

跟著呢種上司真係好辛苦

係嘔血....問佢又冇答案,唔問佢果時又多多意見...

寶石宮

hideewong0514 發表於 18-11-27 18:29
權限上不同管理上司, 唯有做好所有事。

個名叫管理者..主要令工作更順暢

首頁

尾頁

跳至