自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

kgm 發表於 21-5-11 23:29
我響占美餅店附近長大,好可惜占美已經冇左細細個爸爸最鍾意買菠蘿占同椰絲包比我食。我以前響 ...

有冇食永合隆燒肉? 幾十年前好食, 但而家唔好食。 以前斬燒肉的人好吋, 無得揀骨腩定差部份, 切到邊要買邊part. 因婆婆御定要食永合隆, 我唔去買。 但2000年妹嫁, 我去訂燒豬回門, 因廣東燒味唔太靚, 唯有定返永合隆。 送燒豬來的幫手切埋, 呢個切嘅就非常好人。 我問你唔係切燒肉架? 佢答話佢在裡面煮野嘅。 咁好人, 利是都比大封D。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

kgm 發表於 21-5-11 23:48
有呀,就算搬咗入嚟沙田,爸爸媽媽都間唔中會去買永合隆,我爸最鍾意食燒味
...
而家太子入沙田, 好容易, 落mtr就得。 以前幾唔就腳, 要坐81C 或87D. 又或去洗衣街火車。

你記唔記得麗聲戲院皇宫酒樓? 皇宫對面五月花酒樓? 源源牛奶公司?

象牙宮

yeemeif 發表於 21-5-12 07:21
原來北方人唔係日日沖涼㗎?係咪只限冬天?
唔知呀, 我去個陣係5月一日至7日。 但頭就唔係日日洗, 唔知幾多日至洗

象牙宮

yeemeif 發表於 21-5-12 09:56
可能北方乾燥,個頭唔會好笠,所以唔洗成日洗頭
覺佢地個頭油立立, 北京雖然乾, 但好多風沙, 出一出去, 成頭成面沙, 耳孔都有沙, 唔洗身洗頭, 訓唔著。

象牙宮

yeemeif 發表於 21-5-12 11:05
咁又係,我十幾年前去北京都遇到沙塵暴,成個天色黃晒,影出嚟嘅相好黃
...
有無見有D人, 用纱巾將成個頭包住? 係D户外做野嘅人。

象牙宮

yeemeif 發表於 21-5-12 11:05
咁又係,我十幾年前去北京都遇到沙塵暴,成個天色黃晒,影出嚟嘅相好黃
...
Oh, 話D沙由戈壁沙漠一路吹到北京。

象牙宮

SandyKL 發表於 21-5-12 14:36
冇喎,你應該好耐冇去北京嘞,18與19年我都係冬天凍到8度去,已冇你講嘅情況,因為北京政府控制環境,做得 ...
係呀,好耐無去啦, 一來唔鐘意坐飛機, 二來看婆婆, 看完婆婆看媽媽, 廿幾年啦。

而家無風沙啦。 旅行我唔太like. 旅程辛苦。

首頁

尾頁

跳至