自由報料

跳至

首頁
45678...10

尾頁

男爵府

Re: 有無人曾經係日本留學過呀 (PART III)

我唔係スナック做, 係有karaoke的pub, 間pub得4個人, ママ(整野食)、マスター(負責酒)、我同另一個女仔係waitress, 落order, 播 karaoke同執枱等, 我地冇得坐架, 間pub可坐30多人, 我地會弄 “水割り” (即係酒加冰加水, 好簡單), 都要負責埋軽い食: 例えばnutとか、pop-cornとか、複雜既お好み焼きとか、焼きそばとかママがつくります。

多數黎既都係おじさん, 唱埋d老歌, 有時仲好難聽添。 不過間中都係幾股 “清泉”, 咁我地就會精神晒, 我真係有特登走去吹水架, 不過ママ 不高興, 因為果d後生仔都係黎一兩次, 佢最鐘意我地同d熟客傾。 黎既多數都係 “佬”, 咁合唱歌就我地兩個上law, 我都係識幾首咋, 係有時得閒 マスター 教既。 遇上d客飲大左都會搭下膊頭架, 不過 マスター 就會出手相救。 果時有¥1100一小時, 算好好架啦, 我係super做收銀都係唔知 ¥650定¥800咋, 因為間pub只係開一至五, 所以人工高每月都係出唔多糧, 我都係打2份工, 次次講間pub既野都引起誤會, 所以我只跟人說在super做, 就算返黎我都好少講, 妳地見識我咁耐先講都知啦….

不過我要穿裙或西褲返工, 唔洗化妝 (因我唔識), 但我一定有用唇膏, 更加唔駛飲酒, 我好正經架。

但講到スナック, 同我做野個中國女仔都有好多朋友做, 我都略知一二, 佢地有¥1800-2000架, 如果日文好加上樣靚唱歌好, 仲唔止啦, 有d比較正經既就係倍坐, 倍傾, 倍唱仲要倍飲同弄酒law, 多手多腳就在所難免, 但日本人在公眾場合都唔會太過份。 進取d既就有下場, 其他就收工就走law。

男爵府

mimi,

間pub係新宿。

bb,

其實間pub好似蘭桂芳果d pub咁, 午飯時有lunch食, 夜晚先係飲野。 mama同master係兩公婆黎, 有個仔住係同一坐building既頂樓。

mama都好好人, 見我d衫唔係好得, 佢送左幾件年輕時的靚衫比我, , 有d老套啦, 但唔穿唔比面, 我有著返工。 我返黎香港都有聯絡, 結婚時佢地寄了一套衫比我, 真係好開心, 不過仍然係好老套既!!!

但係生左bb之後太忙就開始冇聯絡了, 可能間pub都執左la, 因為日本經濟唔好嘛!!

這份工係不錯, 但忙起上來都很攞命, 特別係 "忘年會" etc.
在超市收銀就更加唔駛講, d人成日買米, 真係手都軟呀... :-(

男爵府

bb,

我都係92-93在日本, 去左年半呀。 我試過short錢, 係要自己倍架, 仲要寫report, 不過果次好似只係好少錢, 一千yen左右, 我都唔識寫, 咁呀頭寫, 我劃龜law。 係一次咁大把啫。

era,

洗廁所, 妳真係偉大呀。 我最初去日本住左3個月 "療", 其實全部香港人, 但衰到冇人有, 唔係到佢地清潔就整到極之dirty, 到自己清潔果個星期就非常清潔。 我地整得唔好, 佢地真係罵,

男爵府

bbpig138 寫道:
ERA

我反而覺得係日本o既中國人就好幫人,
他鄉遇故里咁.當然壞o既中國人都唔少.

我遇上既都係一dd, 唔係個個香港人都唔好, 亦唔係個個中國人好, 特別係上海人, 佢地都好團結, 打得入佢地圈子都好照顧人, 唔係佢地就啋你都傻law。

男爵府

TWINSMA

我以前八百屋O既老細,
又送奶呀, 麵包呀, 又或者
耐不耐就帶我地去下据扒,
玩下咁, 都對我地不簿.

係日本兩年, 甜酸苦X都試過.
真係好好O既回憶O黎O既.

妳老闆都好好人呀, 仲有冇聯絡??

"係日本兩年, 甜酸苦X都試過.
真係好好O既回憶O黎O既."

[size=x-large]絕對認同

男爵府

TWINSMA

我以前八百屋O既老細,
又送奶呀, 麵包呀, 又或者
耐不耐就帶我地去下据扒,
玩下咁, 都對我地不簿.

成日唔記得問妳, 在八百屋做野, 係唔係要用圍裙+帶帽架?? 有冇影張相呀??

我地在super有制服架, 但我冇影過相。

男爵府

一想當年... 就野都唔想做...

完左student visa就要走啦, 邊有得留呀?? 我只係有去做 "出國準備" 留多2個星期咋。 妳地有冇去做呀, 好似入境處咁呢

男爵府

Era 寫道:
Twinsma
洗乜睇相呀!而家bb都成日著圍裙啦!

係唔係日本買架先??

男爵府

我都想出黎傾呀, 但星六, 日要看 "馬騮"wor, 但係我又想見褀袍既mimi, 又想見圍裙既bb...

我都可以做工, 但好似規定一星期唔超過幾多個鐘, 我地實超晒標

男爵府

留學血淚鼻涕c, 睇怕doll 個friend都未寫啦掛

比妳笑c

我都係平日夜晚好d, 最好星期五, 唔駛趕住睇功課嘛。

男爵府

Era 寫道:
最好係有乜野得意野都帶齊出來喎.

我有好多電話咭, 連有公仔既銀行存摺都有呀, 不過唔知放左係邊, 在日本時的相又係唔記得放邊, 唯有睇bb果d啦。

男爵府

我住tko, 但我一個人出黎, 冇所謂架, mimi住係邊??

男爵府

tko = 將軍澳

西九美係唔係石xx??

男爵府

Era 寫道:
西九美唔係美x新邨咩?

なるほど!!

男爵府

我要做野啦, 應該唔會係明天的, 是嗎?? 約好時間我邊度都ok架。

era,

我pm左我mobile比妳, 有緊要事就call我啦!

男爵府

ICOICO

抺下d口水先啦, 咁興奮o既??
有咩山珍海味, 記得帶埋o黎.

相啦,
過期麵包,
電話咭
記念冊
作文簿 (記住唔好帶教科書, 太重啦 )
仲有咩呀??
呀,仲有era和服相一張.

我有街邊派果d紙巾, (放心沒有賞味期限; 亦沒抹過鼻架), 有好多唔同公仔, 我有儲架, 妳地會唔會覺得我低低地?? ?-( ?-(

mayuki又點呀, 問唔問到佢黎唔黎呀??

男爵府

mimi2005 寫道:
bbpig

U R welcome la :-P

[size=xx-large]多謝mimi!!

男爵府

Era 寫道:
好呀,煮乜好呀?

哎也, 講到煮, 我諗我同bb都係冇野講, 最多我地出錢, 妳地出力啦, (bb拉埋妳落水啦, 妳唔介意既可??!!)

男爵府

納豆??~ i like it

.

本当??
不過我都想試下係咩味, 我未試過架。

真係失禮啦, 我又唔係同小朋友黎, 但就唔識整野食, 要妳地一抽二 "lung" 唔好意思呀~~

而家好busy, 但我會時不時上來看看, 我一定到架, 有冇人要我幫手攞野, 隨便開聲。

男爵府

Era 寫道:
不如我地來總結一下啦.冇乜記性,請大家補充!

出來聚會既有:
Mimi+1囡 (負責サラダ、納豆、白飯)
Bb (負責おでん)
Carrie+1囝+1囡
Twinsma (ひとり)
Icoico+?
Mayuki
Hkjp+?
Era+1囝+1囡 (負責咖哩)

聯絡方式(暫時有tel番號既人):
Era有mayuki,twinsma,bb
Mayuki有mimi

首頁
45678...10

尾頁

跳至