自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

mercurycc 發表於 21-9-13 10:04
經濟差,要吸水,
脫歐後唔夠低下勞動人士.

缺好多貨車司機!!搞到糧食短缺!
尋日同朋友傾開,佢家人過左去做通宵倉務!本身做開公務員月入幾萬,win win喇,日抖可以照顧家人
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

mercurycc 發表於 21-9-13 10:21
舊制公務員唔係有居英權,隨時可過去?
應該大舊錢過去架?
無法喇!為自己為將來辛苦d.

新制
放下自在

象牙宮

mercurycc 發表於 21-9-13 10:42
有舊制隨,幾年前已過去,
半年唔夠返來,當時經濟無而家咁差,
頂唔順差d 抑鬱症,差d離婚,

所以過得去要拋下身段,做返低下階層既工,緊抱人棄我取既心態! 咁先唔會抑鬱病發,成日諗唔知為乜,日子好難過
放下自在

象牙宮

EMILY03 發表於 21-9-13 11:09
其實最差咪小朋友就讀5年免費書, 父母繼續香港搵錢, 最多唔取居英櫂, 是否可行? ...

但唔係如意算盤係,入u前入籍,先可以用local fee讀咩?

放下自在

象牙宮

lauslau 發表於 21-9-13 11:40
妹夫係英國佬,做超市貨車司機,退休了,都call做番,想佢做足6日,真係好缺人,但在香港唔係做開,就好難 ...

又一次証明英國佬真係好鬼醒,整個咁既cheap cheap移民政策,有錢就搬錢,無錢就做cheap labor 出發前考定貨車牌,無話唔得既
放下自在

象牙宮

mercurycc 發表於 21-9-15 10:27
睇#292.
原來申請的,佢話當年好多專士人士申請,
公務員批機會高,因為知佢地有長糧,

今日我都問左朋友,佢話就算係華籍英兵都係睇軍階,唔係一定有份, 但情報科就連掃地果個都有份
放下自在

象牙宮

0q.cathy 發表於 21-9-15 19:22
呢個係咪假新聞? 申請人點會可以非bno 持有人,無bno 資格係無得申請呢個visa的。 仲有一開始公佈都講要 ...

早期話要一齊,中段時間話可以分批,仲可以包埋非bno,現時又話要一齊
放下自在

象牙宮

chai 發表於 21-9-15 20:14
8月係英國天氣最好嘅月份,天高氣爽,好舒服。係海德公園嘅草地上真係可以瞓一日。依段時間到英國真係唔錯 ...

唔熱咩?
放下自在

首頁

尾頁

跳至