自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

good_pig 發表於 20-1-25 23:09
船頭驚鬼, 船尾驚賊..乜都唔駛做...到時大爆發..邊個負擔得起
依家香港,邊可能有人承擔到責任,

早三、四日BK有一羣會員叫政府延長『學校農曆新年期間』,

到咗大年初一,政府宣報延長咗假期時間到⋯⋯二月十七日,

又到另一羣會員問,父母需要返工未能在額外日子照顧子女,子女在此段時間又何去何從⋯⋯⋯⋯

另一邊嘅身處外地,改變主意選擇遲啲返香港屋企,又衍生『14日自行在家隔離』問題⋯⋯

水晶宮

good_pig 發表於 20-1-26 08:49
當之前仲有人質疑戴口罩,封城影響經濟
人命何價...
「澳門特別行政區」及「首都北京」已經半封城,
『菲律賓』也可以不顧國與國外交,用飛機遣返(武漢) 市民回大陸,

保護自己市民,這才是真正『政府』要做嘅事,阻止短期疫情蔓延擴散,係果斷決定。

那些質疑口罩功效,及封城影響經濟的「偉大理論」,只能意會到三個字⋯⋯『無知識』。

水晶宮

good_pig 發表於 20-1-26 08:50
sars 果時有冇撒?
一定無⋯⋯⋯

水晶宮

good_pig 發表於 20-1-26 09:42
777又話宜緊不宜鬆...但緊響邊?
佢都好似與世隔絕咗一樣。

與香港脫離關係⋯⋯只是掛名香港特首。

水晶宮

manman1118 發表於 20-1-26 09:48
封關係最有效切斷感染源 點解吾做 係咪要等香港變第二個疫埠?
那些非必要的過境人士,可以考慮拒絕入境。
由其是那些 『帶病非香港居民』

水晶宮

apgbs 發表於 20-1-26 09:56
有唱好大陸jm話
封關會令啲師奶衝哂去搶糧食,
係食飽唔憂米既黃細路先會支持封關

過年呀!我屋企雪櫃放滿了食物,起碼有幾天,唔需要買餸。

我自己和 親友 無可能去搶糧食,因為放糧食的「貨倉」已經爆滿。

水晶宮

apgbs 發表於 20-1-26 10:01
禁大陸自由行, 旅行團黎咪得, 就算運物資黎香港,口岸大把位做交易點, 加強消毒防護, 點都好過咩都唔 ...
認同!局部暫停非必要入境。

首頁

尾頁

跳至