自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

那些花兒 發表於 19-5-19 12:10
開第二類戶口,即第二年起,每年要俾15元費用?而戶口唔需要有最低存款額?
...

¥300

水晶宮

其實香港搞都好方便。

上中國聯通網自由組合開卡,一卡兩號,網上做好手續用信用卡自動轉帳,簽合約,每月$11。卡可以快遞到工商地址。

開左電話卡香港/大陸開戶都可以了。

因為我少返大陸又唔趕住用,所以去香港中銀開戶。本身係中銀客戶,帶身份證、回鄉卡、大陸電話號碼就可以開戶。

水晶宮

whyyou 發表於 19-5-20 00:14
唔使收,我開咗大陸戶口之後中銀職員教我咁做,反而櫃位只係第一次唔使收
...

咁奇怪,間間分行講唔同既?

我上星期開職員話只係第一次免費,之後匯錢櫃臺要$210,自己ebanking 搞要$65

水晶宮

whyyou 發表於 19-5-20 00:20
https://www.bochk.com/tc/crossborder/personal/hk/remittance.html

請問你試過未?試左可以分享一下嗎?謝謝

水晶宮

1010mum 發表於 19-5-20 17:44
職員同我講, SMS 去香港手機,去返開戶分行領卡。

之後要用大陸手機號收 code activate account。

職員同我講send去大陸手機號碼

唔緊要啦,實會收到既

水晶宮

clarawuwu 發表於 19-5-20 22:05
一定係香港sms。
我個sms都未del,係香港號碼收到。
大陸號碼係到時開通户口,用黎接收驗證碼。

係呀,剛收到sms, 係香港中銀本身登記個香港號碼

水晶宮

中銀好快手,上星期四申請,岩岩收到sms話已成功開戶,聽日可以去攞卡

水晶宮

clarawuwu 發表於 19-5-23 14:36
快d攪掂就起程上去hea玩食飮。

太二酸菜魚,胖哥倆蟹煲,奈雪包。。。

請問匯錢點匯?係咪用中銀快匯,要預先登記?咁我攞卡時搞埋

水晶宮

clarawuwu 發表於 19-5-23 14:50
拎卡時,同職員講滙埋錢去大陸户口,佢哋會幫你做。
我當日係有人民幣係身,就直接俾人仔係櫃位滙。(因為 ...

明白,謝謝你。聽日匯幾千過去先

水晶宮

fanny590 發表於 19-5-23 15:53
我9號申請到現在都未有SMS又要返工LUNCH HOUR去銀行問又要排好耐隊, 點算
...

可能每間分行申請數量唔同,旺既分行多人申請處理慢d,所以有快有慢?

我都無預到咁快有,諗住要兩三星期。 你再等等或經過時去問一下?

水晶宮

clarawuwu 發表於 19-5-23 15:08
係啦!我都滙左5仟人仔。我排隊拎卡時,後面幾個太太話大陸息率好過香港。
...

匯上去都係擺活期,無諗過利息...

水晶宮

clarawuwu 發表於 19-5-23 16:09
pay下pay下,好快fing鬼晒。

記得去家樂福時,scan個會員QR code,邊買邊scan,放晒係購物車,結賬 ...

哎呀,係咪要入多d呢?我主要上去飲飲食食行下街

水晶宮

攞左卡,開通埋大陸支付寶同微信啦,開心

水晶宮

smallflorence 發表於 19-5-26 23:57
咁點在大陸支付寶綁咭 是選回鄕證號碼 跟着手機號是填HK號碼 定大陸手機號?
...

認證填回鄉卡號碼,姓名要用簡體字。

支付寶這問題問得好,我一直以為香港同大陸支付寶係分開既,但問過CS一個香港帳戶係連住一個大陸帳戶。

點解咁問,因為我本身有香港支付寶,之後開左大陸支付寶,收左紅包但用唔到。搞左銀行卡同大陸手機號,就入大陸支付寶綁定改埋手機號碼。

點知改完連香港支付寶都改埋大陸號碼.......問返CS佢話係連住。大陸支付寶其實可以用返香港號碼,大陸號碼只係用黎綁銀行卡時認證。

不過呢,我有朋友係大陸同香港支付寶分開用的,分別登記香港同大陸手機號,所以我都唔太明白。

視乎你有無開過大陸支付寶,如果無可以嘗試用大陸電話號碼登記。

水晶宮

cattz288 發表於 19-5-27 08:44
alipay app係分開兩個國內同hk! 但資料係相通! 我都亂過一排! 後來 ...

係呀,真係搞到好混亂!因為資料相通,所以一改大陸支付寶手機號碼,就連香港支付寶都改埋

你指理財通入面騰訊理財?我見可以襟買入,應該得?

水晶宮

cattz288 發表於 19-5-27 08:52
入完幾錢, 去唔去到問你要pwd果版?

我無試,要做風險測試

水晶宮

PCCW2319 發表於 19-5-27 08:59
我昨天自己試開國內支付寶戶口及綁定國內戶口。

如果香港國內都一樣, 咁國內支付寶可唔可以綁定香港戶口 ...

唔得,係分開架。只係資料相通,即個人資料,手機號碼....好鬼混亂

水晶宮

cattz288 發表於 19-5-27 09:30
你收左紅包可以入左國內戶口

入左,但用唔到亦轉唔到錢比人

所個先要開大陸戶口同手機

水晶宮

cattz288 發表於 19-5-27 09:42
哦哦! 家陣連收都收唔到!

係呀,我個大陸支付寶係之前開,叫屋企人比紅包我。不過一直懶懶行無搞大陸銀行戶口.....而家香港開到咁方便先搞咋

水晶宮

fanny590 發表於 19-5-28 13:04
昨天問中銀, 佢講大陸銀行10號已收到我的申請, 仍在審批中

咁耐?

首頁

尾頁

跳至