論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

有冇真正需要。小孩? 長者? 傷殘?

有工人事實係可以幫輕我同老公好多? 那方面? ? 不一定喔

幫輕我同老公好多? 家務 外判?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

gigichan910 發表於 17-3-5 16:46
有bb,自己做開網店,生左仔之後放哂手半年,又要做家務根本無時間,得老公堅守住,唔係話搵唔到,只係好 ...

暫時可用 EE。外傭慢慢物識吧。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

gigichan910 發表於 17-3-5 16:47

咁講英文又唔係唔得,但你要我講得好快,好順暢,我就唔 ...

工人佢駁我咀我一定啞左架喎? same here.

雇工人不是用來吵架。啞,
有什么問題?

當我身體 unfit, 我不理佢, 由佢駁咀, 我會記錄下來佢所說。N日捉佢面談。一條一條說。
她有什么不滿意? 為什么? 我错在那?

坦白我是冇本事真和人吵架的, 我又非38, 我受過教育非 3姑6婆的。

我只會用合情合理, 有理據, .... 交流。 雙方明白為至。

理性討論交流者。

象牙宮

gigichan910 發表於 17-3-7 00:41
咁你又岩,怕預著d好曳,驚激死自己

屋企做網上生意。一腳踢的。
未有智能手机前. 我都曾經 home office (當時日間返工, 晚間私事) 。
由傾生意, 入貨, 銀行, 至送貨,DIY。
网上該比當年的我 simple 吧?

1. 工人d好曳,驚激死自己, (如開盤) 賭局, 買中 机會率高喔。
2. 問那些雇主, 工人有冇行為激死你?。 答案 己經是鉄实証明。 對不?

理性討論交流者。

首頁

尾頁

跳至