自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

beahappylady 發表於 23-9-24 09:23
好彩今次捐失幾百蚊,其實look左我5條!但我只收到2個信息!已即時cut 卡
客服話會交俾調查組調查!我問洗 ...

你張卡係咪綁咗google pay? 早幾個月,我都被「無授權」騙徒喺外地碌咗USD49xx共2單

水晶宮

crazypaper 發表於 23-9-24 09:41
4千幾usd 兩單,好多錢

好狼死,連續2秒,被碌第2吓我才收到銀行通知是可疑交易sms,當時香港時間,早上8時,好彩我起咗身睇到sms啫,否則唔知再被碌多幾次!我即打去銀行CS問點解唔駛我授權/驗證碼就可碌?佢話係方便客戶外地使用,仲話需不需要授權,係商戶做setting,不是由銀行set 權限,吹脹!搞到我好煩,因我用咗20年,要重新去各公司改自動轉賬&PPS

水晶宮

mandy952 發表於 23-9-24 11:32
其實而家可能發展到用假卡去實體店買野,所以冇驗證碼

我而家仲未知我張卡喺邊度被外洩咗資料

銀行CS問我張卡有冇遺失,我話仲喺銀包無遺失過!

最可疑之前果晚剛剛第一次經網上買KFC,無需授權直接過數

google pay/HKXxMALL/foodpandx早排轉咗不可用PayPal, 平時又係唔駛另外授權,還有香格里拉早前咪被hacker入侵,又話客戶資料&信用卡資料外洩

其他商戶用Paypal&OTP雙重驗證,安全好多,一直相安無事

水晶宮

mandy952 發表於 23-9-24 11:32
其實而家可能發展到用假卡去實體店買野,所以冇驗證碼

就算假卡都應該要驗證碼(卡後面3位數)才可過數,但佢無我本人授權(簽卡或雙重認證)就過咗數

水晶宮

icelilywu 發表於 23-9-24 12:05
拎唔拎得返

佢哋話要調查,暫時hold住未charge我

水晶宮

beahappylady 發表於 23-9-24 12:04
我冇用google pay! 我平時主要都係用呢張「城市」卡,我已經唔敢再連apple pay,Alipay綁信用卡之類!同埋已 ...

HKTVmall都唔出奇!剛剛check返紀錄,卡被盜前一天和兩天都有買過嘢

HKTVmall有齊客戶住所、信用卡資料又無需雙重認證,客戶其實已無晒私隱

但係因為2年多疫情,經常買又無出事,所以以為今次唔關佢事

水晶宮

平平常常 發表於 23-9-24 12:14
係囉,係咪信用卡系統出現顯著漏洞?呢兩年真係勁多信用卡盜用事件。好誇張。
...

數碼港、消委會都被hack,信用卡安全系統出問題一啲都唔奇!

水晶宮

mandy952 發表於 23-9-24 16:15
實體卡碌卡唔使驗證碼

根本就係商戶都亂咁嚟囉!假卡都唔知?

水晶宮

木土土 發表於 23-9-24 11:06
無客人OTP授權既盜用信用卡交易,一般客人不用付責款項,係商戶蝕錢

希望啦!我唔想報東張呀!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊