自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

tyyho1 發表於 19-7-25 05:43
其實見工時唔講自己大肚得唔得?
你唔講人地未必知...
(要趁未見肚儘快見成工)

唔好灌輸咁既心態啦,某程度上僱主怕左大肚婆,都係因為太多人有左去見新工又唔講,到個肚開始大冇得瞞先講,不論你有薪定無薪,你放產假時人地都係要cover你人手,我係僱主我都唔想人地呃我,點解做人唔可以坦白d? 你講左,至少個人心安理得。

樓主不如試下見工,坦白講自己既情況,或者試下搵part-time,至少幫補d又唔駛太辛苦。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Charlotte_mom 發表於 19-7-25 18:25
理性討論
如果人與人之間互相唔計較,互相backup當然係開心事
但有d人真係心態係賺到盡又自私,如果果個本 ...

同意,如果係本身同事,大家點都有d交情,大肚就算要人哋cover 大家都唔會太反感,重點在你如果係新同事,人哋本來就唔多認識你,點知你入來公司冇耐突然引爆講你有左,你想人哋對你點friendly? 自己見工時唔知大肚還一件事,但咁重要又會影響到公司人手分配的,刻意隱瞞唔講我就真係過唔到自己

首頁

尾頁

跳至