自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我最近先睇奔跑吧兄弟, 極限挑戰, etc

果 d 明星, 嘉賓名, 都係兩個字

例如: 李晨, 鄧超, 陳赫, 鄭愷, 鹿晗, 楊穎, 孩儷, 韓庚, 黃磊, 黃渤, etc

其實國內人改名係單字, 係咪好興架?

有無咩典故可分享?

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mwmyway 發表於 16-1-15 00:32
同埋佢地一定會改乳名(小名),香港d bb通常都係bb 豬女 或者本身個名加個仔字

...
係啊! 睇爸爸去哪兒, 黃磊個女叫多多

我之前真係以為佢叫黃多多

原來係乳名

珍珠宮

ieht 發表於 16-1-15 05:07
其實關文革事,以前改名中間個事要跟族譜,文革反封建,好多人都減咗中間嗰個字

...
啊, 原來係咁, 謝分享

其實我原本想改女兒個名係單字, 但屋企人話唔好啊

所以最後都無改單字

首頁

尾頁

跳至