自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

最近澳洲最hot topic, 公投同性婚姻法。若果香港有呢個投票,你會投yes or no?

補充:喺澳洲,同性伴侶喺法律上係de facto relationship,所以就算而家,都可以領養和ivf (except Northern Territory)

男爵府

Jasmine-4711 發表於 17-9-18 15:21
that depends if it means they can adopt kids or have their own by test tube/renting womb...leads to ...
Excellent questions!!!
In fact same sex couples are recognised as "de facto" couple by law in Australia. Even now they can adopt babies or have IVF except in Northern Territory.

So it's more a matter of having the same sex marriage "legalized"

男爵府

kkttssng 發表於 17-9-18 19:59
本身佢地結唔結婚係唔關人事,但係政府係想籍著呢次投票,係小學推行所謂既「safety school program」,即 ...

Jm, 謝謝你的意見。我只想澄清澳洲政府冇推動gender neutral toilet, 但有政黨和LGTB組織提議。unisex toilet 其實係比transgender (變性,性別混淆)用的。同性戀人係好清楚自己性别,不會基佬就想去女厠

美國Obama之前的確有呢個program, 佢原意係保護受欺負的transgender children,比宗教人人士鬧爆。但都係加unisex toilet, 而吾係取代男女厠

男爵府

kkttssng 發表於 17-9-19 13:26
其實讚唔讚成都好,我只希望唔好搞到我啲仔女,呢啲係作為父母唯一關心既野!
...

明白。呢度'no'嘅父母大多數都係有同樣concern. 我絕對尊重無論yes or no,只要對其他人有基本尊重的人。

希望大家討論時尊重其他人,每個人都可以有自己睇法。thanks

男爵府

bananaGi 發表於 17-11-15 23:29
可以領養?

係,未合法前都可以。昨天出左結果啦,澳洲61%大比數支持。我自己都係投yes!

男爵府

mychungyi 發表於 17-11-26 08:23
見到有JM將同性戀同亂倫相提並論,唔怪得佢同性戀成日比人歧視。
我支持婚姻合法化,反對領養或者捐精接受 ...

Yes 我尊重任何人say yes or no,但將同性戀和亂倫,人獣交相提並論就太過份了。

我嘅澳洲有好多同性戀朋友,佢哋其實同普通人一樣,只係佢愛嘅係同性吾係異性。希望大家吾好用有色眼光看待佢地

男爵府

ValerieBaBa 發表於 17-11-26 10:29
同性婚姻後,可否有小朋友?領養?或人工產子?

其實喺澳洲(除左northern Territory), 未合法化前同性伴侶都可以申請領養和人公授孕

首頁

尾頁

跳至