自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

茶木 發表於 20-11-6 10:03
我老公都係97年回流香港,香港始終易搵錢過加拿大好多好多

我老公3兄妹+3個表弟妹全部返哂來,加埋哂啲父母輩同返來結婚後衍生嘅下一代,成廿個喺香港

所以嗰日我睇新聞,加拿大有個官話香港情況好差時可以撤僑... 我地O哂嘴

除咗間屋細,大家都覺得香港搵錢同生活都好過加拿大,未想回流返去住。啲父母疫情前都係一半時間喺香港,一半時間返去住下。退休過去住係幾舒服嘅,尤其夏天時嗰邊天氣好好冇香港咁熱,冬天就返來香港冇咁凍兼過年

侯爵府

j2j2 發表於 20-11-6 10:44
其實BNO 移民那批不少是中產,是香港經濟的中流砥柱,流失了這一批人對hk 經濟或生產力不是好事 ...

兩睇啦,97前都有大批中產移民,唔見得對當時經濟做成好大影響

我出來工作咗廿年有多,公司裡面冇話冇咗邊個唔得,話咁快就會有人replace你。其實呢班中產亦一樣,走後大把人仲留喺度,仲有機會可以向上流~

移民唔係一個簡單嘅決定,衡量過哂利弊風險,仍然想去就去,努力向前望融入當地社會就好

侯爵府

j2j2 發表於 20-11-6 11:06
係,觀點與角度,每個人看法不同。
97 同而家唔知點比,但我覺得而家hk 的國際地位/經濟地位都比97差。97 ...

我係70後,殖民地時代長大。97時香港國際地位/經濟地位比而家好,好大程度係因為當時中國經濟仍處於起飛階段,好需要香港作為界面面向世界。香港做媒介去接收大陸十億人口嘅demand再轉售,過河濕腳中間抽少少都唔得了

但廿年後嘅今日,大陸國際地位/經濟地位比香港勁好多,基本上香港經濟死咗都唔會對大陸好大影響。至於政局呢樣嘢,廿年前同廿年後世界局勢已經唔同哂。香港係中美角逐嘅棋子。5年後嘅局勢冇人知,可能中國已成一哥,香港再度繁榮穩定呢

呢個世界物競天擇,適者生存,尤其係香港仍然係仲有競爭力嘅社會。勁到如超人李嘉誠,退落來後長和系咪一樣咁發展。一雞死一雞鳴,要搵人replace走咗嘅人其實唔難。所以如果想選擇離開本土移民,就要有心理準備幾年後返來世界已經唔一樣

首頁

尾頁

跳至