婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

要改變一個媽寶係何其浩大既工程。
你自問做吾做得到?
定係會比佢地2母子迫死先?
如果未生仔。為左自已下半世幸福, 要離婚就早啲離。

JD930    發表於 18-10-5 10:09

男爵府

https://youtu.be/9dQ3pi4IiGE

在 YouTube 上觀看「我的另一半是媽寶!我該怎麼辦?鄧惠文:「先想想看,為什麼你會愛上媽寶?」 | 鄧一個人咖啡ep.11 |姊妹淘babyou」

嫁給媽寶男的jm參考一下。

男爵府

重新 發表於 18-7-28 09:44
有d男人係專登撐自己媽媽,1來唔想煩,2來嘈完都係咁唔會改變d乜,唔會唔見佢阿媽,3來等老婆自己收聲。
...

其實撐老婆先係王道。
好多男人都唔明。
老婆聽完你撐佢, 心理平衡了, 就唔會嘈。對99也會比較忍讓。
唔撐老婆, 個老婆只會愈來愈心理唔平衡, 愈來愈討厭99。
可惜有智慧睇到呢樣野既男人太少。

JD930    發表於 18-10-5 10:10

男爵府

fannykwl 發表於 18-8-10 20:46
你都要盡量令自己放鬆,盡量唔好諗,你仲要見99嗎?
我唔見99已經好好多,不過c6覺得佢阿媽冇錯,怪我唔肯 ...

老實講。。
如果你覺得個99仲有排擺, 都係離吧啦。
如果一時心軟留底左... 到時生左仔... 個情況只會變本加厲。
對住一個媽寶... 除非自已足夠強大, 食得住佢, 改變到佢。
否則生完仔你只有每日對住個仔以淚洗面。
婆媳版好多.. 你自已睇下。

男爵府

doldolguin 發表於 18-8-22 07:11
C6 根本就放不低媽咪的照顧,佢甚至覺得我搶左佢呀媽份工。
99 淨係識講唔想做,又話要清理間屋等我地decor ...

你得閒又買啲99唔中意款式既床單(記住買得勁丑, 例如鮮黃色或屎一樣既啡色) 同洗手液。
然後自已入去佢房幫佢換。換完佢發顛你就話: 99我只不過係回禮。係你教我隨便入人地間房換床單係好事黎既, 點解你新抱咁好你唔感恩?

男爵府

doldolguin 發表於 18-8-22 10:15
我發覺正面同c6 講,同佢分享感受,佢根本聽唔入耳(emoji)又唔敢正面回應99 ,好痛苦
真是眼淚在心裏流

啲男人個個都係咁。
多一事不如少一事, 你由你呻, 佢由佢繼續扮嚨。反正你又唔夠膽正面同99衝突。
我c6都係咁, 我後來頂唔順, 同佢講: 你唔肯處理呢件事我就親自同99講, 到時我講完搞到婆媳大戰, 唔好番黎話我搞出黎既, 係你無腰骨無作為我先要親自出馬。你好自為之。你有1個星期同99溝通。到 times up 你知會發生咩事架啦。

List 你既要求出黎。例如屋企既裝修擺設全部唔郁得, 床單唔換得99中意既款式。(當然唔係叫佢鬧老母, 要客客氣氣咁講..但語氣要堅定..)

唔好退讓唔好妥協。你妥協開, c6就會當你既妥協係應份。到有一日你頂唔順了, 唔肯妥協了, 佢反而會怪你唔生性唔孝順唔感恩, 唔會諗起你妥協左咁耐既苦心。

加油

男爵府

doldolguin 發表於 18-8-22 13:39
無錯!c6 就是咩都順哂呀媽,覺得呀媽咩都岩哂,咩都係為我地著想,佢完全唔覺得呢些係私人事,因為自細呀 ...

我諗你要搞清楚一樣野先。
你老公係真愚孝 (乜都聽晒阿媽話, 包括著咩衫, 平時食咩, 生活細節例如買咩底褲都要請教阿媽, 出左糧人工都會比一半阿媽)
定係假愚孝 (表面上孝順唔捨得阿媽, 其實係唔捨得阿媽所提供既服務, 例如洗衫折衫, 燙衫, 掃地等等, 等於屋企多左個免費工人)

如果係第二種.. 不防直接 point out. 仲要鬧到佢無地自容。

還有你99.. 一個老人家居然以干擾子孫生活為生存目標? 你99既人生好有問題。唔比佢干涉佢就會跳樓死左去? 我唔信囉。完全係你果個"愚孝"老公諗出黎既荒謬絕倫既藉口。

唔好再比99 上黎做家務啦。一陣人地覺得你欠左佢丫。

男爵府

doldolguin 發表於 18-8-22 17:13
佢係第一種,真愚孝,佢個人擺脫唔到呀媽的照顧,又怕呀媽一個人,唔放心,其實呀媽70歲人真是身壯力健, ...

真係陰公。嫁左比個咁既愚孝老公。。
而家已經係入侵到同你換床單..
你有冇諗過.. 如果生左bb.. 你99既干涉會加劇。
有好多jm, 生仔前都勉強能忍, 但一生左小朋友, 為左個小朋友就唔會再忍。到時實婆媳大戰三百回。
萬一你99喊住要生要死話要湊孫, 你係唔係比佢湊?
萬一99既湊b方法好有問題, 但你老公又只幫住個呀媽, 咁你點算?
諗清楚, 甚至傾清楚bb個話事權係邊個度先好答應生仔..

男爵府

doldolguin 發表於 18-8-22 22:26
我都係得個講字,只能夠忍和避,同佢地講多都無謂,99唔敢駁,佢係老人家都係固執架啦,都唔旨意會改變d乜 ...
你而家已經開始心淡...
咁真係唔好生小朋友住。
否則好有機會做單親媽...

首頁

尾頁

跳至