夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

其實成篇野我一啲都睇唔到你地2公婆感情深厚。
我甚至覺得你c6好討厭你, 睇唔起你。
連生仔開刀既錢都係你出? 唔好玩啦, 痛同辛苦果個係你, 條c6最底限度可以做到出錢!
其實你老公係唔係一直都係咁既人? 只係你一直都唔敢面對?
到個b出左世, 只係把你地原本已有既矛盾激化左。
其實你提到你爸爸到係啲咁既人... 會唔會係你既潛意識一直傾向找個同爸爸同類既人做老公 (只係你自已無意識到)。

男爵府

Pokemongo 發表於 18-8-2 16:52
直到出院前c6都係好關心我,會幫我周圍搵上奶茶,扶我去洗手間,醫院未開門已經喺出面等,我都希望有人話我 ...
呢個情況有啲似啲女人生完仔之後, 眼中就無左老公只有個仔。而你既情況就剛好相反。
我諗你要令c6明白, 你先至係陪佢一齊老果個人。
個仔/女大個左之後會有自已既家庭, 自已既生活。
到時老左有咩病痛訓醫院果啲, 你估真係有咁多孝子? 最後都係靠個老伴架咋。
夫妻關係永遠要放係親子關係之上, 個家庭先會和諧。
叫你c6好好諗清楚。

男爵府

Pokemongo 發表於 18-8-3 19:53
其實同c6傾我地之間的事係好模稜兩可,問佢對我有咩不滿,佢一係打喊露,一係望住手機答:冇。咁仲愛唔愛我 ...

佢咁既態度你都忍到。
比我爆左佢n世。
樓主比啲骨氣出黎啦, 唔好問佢仲愛唔愛你, 唔好問佢想你點, 唔好問佢對你有咩不滿。佢跟本沒放你在眼內!!
由今日開始assertive啲!! 同隻c6講 "我想你點點點", "我都係度懷疑緊你仲值唔值得我去愛", "我都對你好不滿, 你啲態度好差, 我見到你個副hill張嘴臉就打冷震"。你一直比佢帶住走, 成個奴婢咁。拎番個主導權番黎啦。

男爵府

chita 發表於 18-8-3 22:41
講得好!
實在唔明白樓主做乜要將自己放到咁低嘅位置

我估樓主好想要番之前佢c6比佢果種愛, 果種溫柔。
但用既方法好有問題, 竟然用好似乞求咁既方式。
愛絕對唔能夠乞求番來的。
你咁樣, 隻c6只會覺得你 cheap。
樓主你唔拎番啲骨氣出來, 只會令條 pk 愈來愈睇唔起你。

男爵府

ccgirlcc 發表於 18-8-4 02:26
其實頭一年都係咁,無你老公咁嚴重講出口但差唔多,
大家都最愛bb. 到大約3歲先好d.
為自己為個bb. 唔好放 ...

同意。
BB初出世我c6都試過成日乜都睇我唔順眼。
基本上心入面就唔信我識湊。
啲態度又係試過好差。
我當然本能地捍衛自已既做法, 因為連自已既做法都捍衛唔到, c6更更加唔會相信我識湊!

而家bb仲細, 當佢慢慢大個, 要介夜奶, 加固, 學行, 學跑, 仲有好多新挑戰。

樓主要睇多啲育兒書, youtube都可以。當c6發表偉論樓主都可以發表偉論。大家公平討論, 佢有道理咪聽, 佢亂up咪表明唔聽。做左阿媽了, 要硬正啲。好似c6啲態度令你心情唔好無人奶, 你都可以直接同佢表達, 要求佢對你啲態度好啲。(但唔好講講下又問佢仲愛唔愛你果啲, 會擾亂視線。個c6會覺得我仲愛你喎但態度差啲之嘛無問題喎)
你要學識同個c6交涉。
否則係呢個家會完全無晒話事權。

首頁

尾頁

跳至