論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Charmchai 發表於 19-4-21 20:21
工人嚟左兩星期,已經發現有兩隻碗爛左(幾百蚊隻),問佢佢又話唔知,但煮飯同洗碗嘅都係佢,其他人 ...

遂隻碗叫佢賠。
如有單最好, 無單可以係店舖 quote 番個價。
每一隻碗可以係佢人工扣三百, 每月加埋可以扣佢最多 1/4 人工。
信我, 如果你唔 charge 番佢錢, 第二時唔只隻碗爛, 你家其他野都會爛。
仲有, 快啲係廚房裝 cam。

男爵府

Charmchai 發表於 19-4-21 20:54
但我又無望實佢整爛,次次都係發現隻碗爛左先問佢,佢就答”I don’t know”,我可以點同佢講?
...

幾百蚊一隻碗, 一定係靚野, 佢或者係偷左寄回鄉, 而唔係打爛左! 你要小心呢個工人, 佢有可能係三隻手。

你咪試下偵探上身咁問佢, 洗又你, 煮又你, 跟本無人掂過果兩隻碗。咁你叫佢解釋下, 如果不是她, 咁係邊個打爛? 如佢話係先生/99, 咪叫佢地出來對質, 如果工人仲係死口唔認, 話你地老屈佢, 咁ok, 你咪同佢講, 我都唔想屈你, 由明天開始我地均真啲, 係廚房裝cam, 有咩唔見, 拎番cam record出來睇, 無得屈。

至少咁你可以避免以後同類事件發生。

男爵府

Charmchai 發表於 19-4-21 21:22
廚房裝左cam 喇,但搞到真係要睇就真係好麻煩又尷尬,完全唔明啲菲姐點解唔可以老實啲認錯,如果佢打爛左 ...

要睇cam record架。
唉。我講自已姐姐既故事你知, 好多個月前我發現左姐姐skip左好多家務, 佢死口唔認無做。
結果我 go through 左幾個月 cam record, each day 咁 mark 底佢果日有/冇做啲乜。
淨睇 record 都用左我一日, 最後我拎啲 cam record 同佢對質, 花左一個鐘終於問到佢肯認。
從此以後再唔敢無做話有做。
我只可以話工人本性如此, 你要 show 比佢地睇, 太太真係會睇番 cam record 的, 否則隻 cam 都係紙老虎。

男爵府

月亮BB 發表於 19-4-21 21:49
總好過我們個工人,來了幾個月,打爛超過兩把掃把,一個花灑,一個垃圾鏟,兩部撹拌機,超過二十隻碗碟, ...

咁結果有冇賠?

男爵府

kiwikiwibi 發表於 19-4-22 18:40
講到咁白, 一陣姐姐西晒面咁, 大家無隱。 佢係你屋企住, 得罪佢, 邊個無運行。

如果你要靠佢湊bb 既 ...

我 prefer 對工人 straight forward 一啲。
一開始就比佢清楚我性格, 什麼能忍, 什麼不能忍, 好過死忍爛忍, 到最後工人唔知我要乜, 仲以為自已做得好好。
不過我明白有啲 working mum, 冇 backup, 冇長老, 好怕工人唔做, 工人單獨湊b, 怕工人虐兒, 唯有比工人烚到上心口都唔出聲。
我好慶幸自已有四大長老隨時 ready 去 replace 姐姐。所以真係乜都照直講, 仲叫佢唔中意可以隨時 resign.
所以....出唔出聲, 出幾大聲, 就要睇下你有冇backup/plan b啦。

男爵府

月亮BB 發表於 19-4-21 23:43
絕對是,叫她買送,她夠膽說不買。叫她煮飯煮好些,她夠膽說以後不煮飯。

跟她出街,叫她帶BB用品,她居 ...

哇, 佢以為自已係太太?

男爵府

sosomum 發表於 19-4-22 22:16
無錯呀,有事時一定要睇cam, 我又係,果次睇佢5日內做左d咩,其中一日mark低佢既時間,竟然咁都俾c6 話我 ...

一啲都唔誇張。
如工人知道太太會認真 review cam, 作反機會一定少啲。
啲男人當然覺得你誇張, 佢地跟本唔知工人幾中意講大話。無充足準備就同工人對質, 好容易比佢地玩番轉頭。

男爵府

月亮BB 發表於 19-4-22 23:15
有CAM有時都煩,工人開口埋口你叫翻看錄影,給她看證據。

試過叫工人在CAM的面前大家三口六面講,工人說 ...

你工人。
笑死我了。
佢又誇張左啲, 咁中意叫你睇錄影。

男爵府

月亮BB 發表於 19-4-23 09:51
考慮過,但沒有投訴。

第一,她是賠錢給我的,她本來就沒錢支持在港十四天的生活費,agent 免費提供食宿 ...

係咪現在僱主要求真係降低左好多。
沒偷沒打小朋友都已經算係優點。

wcpcelia    發表於 19-4-23 11:08

男爵府

blue_blood 發表於 19-4-25 09:40
其實係而家d工人質素越來越差,一個不如一個,做僱主先迫於無奈降低自己要求
...

而家真係多左好多黎香港試下, 玩下, 旅遊下既工人。
真正好緊張賺錢真係少左。
有位 jm 講過, 佢姐姐同佢講, 其實有一半菲工人係黎旅遊, 玩夠就番去。

首頁

尾頁

跳至