自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

所謂人比電影重要,有冇保護過張婉婷?

在極限經費下近乎義務付出十年,該團體對導演的有系統被妖魔化抹黑,做咗的乜?

教會所謂的“人重要”,其實有冇劃分那些人才可享有他們口中“人”的待遇?

laiping    發表於 23-2-11 11:24
小菜豆    發表於 23-2-11 09:48

珍珠宮

畀面勳章

Glau 發表於 23-2-11 09:51
當日佢哋都係為學校籌款拍攝紀錄片,目的已經達到,咁而家班導演製片仲想要啲乜,要名要利?

...

係學校搵張婉婷捱義氣幫手,點解你可以本末倒置地描述張婉婷為名為利?

珍珠宮

畀面勳章

mother904 發表於 23-2-11 09:57
電影已經中止上映,就算公映,所有收益都歸英華,也已經退出了金像獎選舉,導演點樣想要名要利?她也已經 ...

講到張婉婷為名為利,求其撳幾個制search 下就知張婉婷獲獎無數。
捱義氣幫手獲得如此對待,教會的回應令人好心寒

珍珠宮

畀面勳章

廢柴孖條 發表於 23-2-11 10:09
中止不代表無發生,錯就錯,道歉大晒咩(仲要不情不願嘅道歉)!本身個導演不理當時人意願硬去又參展,又 ...

有幾不情不願?又信埋啲主觀抹黑報導?個女仔有反對參展?

珍珠宮

畀面勳章

Glau 發表於 23-2-11 10:14
最佳導演,最佳剪接仍然參選中。我信張導演初心,但其團隊手法…..

其團隊手法?其實你有冇睇過套戲?

珍珠宮

畀面勳章

鴨鴨比 發表於 23-2-11 10:27
其實係選角問題
大家閠秀能文能武嘅模範學生,英華大有人在,又怕冇人睇

你又有冇睇過?

五個有乜問題?想做警察有問題?做港隊單車手有問題?甚至反對公映的萬言文作者又有什麼問題?

電影已不作公映,但可以問下睇過的人。

網上以訛傳訛太多,請小心分析

珍珠宮

畀面勳章

廢柴孖條 發表於 23-2-11 10:32
自己品
https://youtu.be/jJBFfmbj28Y

率先企出嚟回應,但收到更大的惡評。你唔去鬧下學校、辦學團體中華基督教會?是否公映的決定權在他們。

仲有呢,個女仔幾時反對參展?你作㗎?

珍珠宮

畀面勳章

廢柴孖條 發表於 23-2-11 11:12
無錯就唔會有位比人入啦!導演唔出來回應咁邊位回?我亦無話學校啱,但女仔係最慘,反對咁耐,唔係比人爆 ...

之前好評如潮,個個讚不絕口,攞埋香港電影評論學會最佳電影喎,嗰時冇人入佢嘅?
點解嘅?點解嘅?點解一接受政府公職 就係咁畀人抹黑?

珍珠宮

畀面勳章

Amypolo 發表於 23-2-11 11:45
回覆 banbanmm 的帖子

其實你有冇睇過?
所謂主題偏張,係你自己感覺定係聽返嚟?

珍珠宮

畀面勳章

半生緣 發表於 23-2-11 11:36
究竟邊個覺得電影緊要過人,心知肚明啦! 想攞獎個位!

你咁小人之心嘅?人哋攞過好多獎喇, 大大小小本地國際。
你以小人之心主觀猜度人哋為攞獎之前,有冇serch過人哋攞過乜獎?

珍珠宮

畀面勳章

Amypolo 發表於 23-2-11 11:53
回覆 akachanman 的帖子

不如你跟貼少少萬言文作者嘅要求, 人哋係話反對公映,參考一樓中華基督教發言人引述,她甚至可以接受繼續包場放映。
邊啲得?邊啲唔得?係萬言文作者自己話事,你無需要過度揣測。

珍珠宮

畀面勳章

半生緣 發表於 23-2-11 12:22
你唔好痴線啦!個計劃根本唔係拍呢啲,導演係都要拍,搞到出事!都已經出黎道歉!都唔知你撐乜?
...

做乜話人痴線咁冇禮貌? 唔係拍呢啲又可以拍足十年?

珍珠宮

畀面勳章

akachanman 發表於 23-2-11 10:38
唔止張導、仲有前校長、甚至整個製作團隊
仲有另外幾個女仔

係,另外幾個少女嘅純真、率直、自我、可愛,唔係可以扮出嚟。
大部分睇過的人都好欣賞入面的學生, 但自從系統性抹黑開始後,佢哋就被描述成被強迫勞動,明明好多個仲有幫手做宣傳, 點解唔可以尊重下事實?

珍珠宮

畀面勳章

半生緣 發表於 23-2-11 12:30
歪理!咁駛乜煞停?照上賺大錢啦!原來真係好多人覺得電影比人重要!

你搞清楚先啦,是否公映,決定權在學校及辦學團體!
如果公映有錢賺,收益係歸學校,如果你想講學校教會貪錢,就唔好屈張婉婷!

珍珠宮

畀面勳章

半生緣 發表於 23-2-11 12:28
cut晒所有反對嘅人仕先去參選,會適合啲!點解要咁急趕上映?處理好傾掂數好難咩?有爭議下去夾硬上真的對 ...

究竟你清唔清楚件事?講緊參選定公映?
萬言文作者幾時反對過參選?
公映cut曬佢係最好, 呢類人現實生活中好多,戲中唔睇冇損失。
但唔該搞清楚,是否公映的決定權在學校,不在張婉婷。

珍珠宮

畀面勳章

半生緣 發表於 23-2-11 12:28
cut晒所有反對嘅人仕先去參選,會適合啲!點解要咁急趕上映?處理好傾掂數好難咩?有爭議下去夾硬上真的對 ...

不如你搞清楚件事啦,萬言文作者係反對公映,幾時反對參選?
佢反對cut曬佢係最好,咁樣的人現實生活中見少,戲中睇少過絕對冇損失。
但亦請你搞清楚,是否公映的決定權在學校,不在張婉婷。

珍珠宮

畀面勳章

廢柴孖條 發表於 23-2-11 12:47
政治上腦,女仔由21年已反對,點解導演視而不見,點解嘅?點解嘅?可能同你一樣~盲(心盲)
...

邊個政治上腦先?我話系統性網絡抹黑,係張婉婷接受政府公職開始。
個萬言文作者的確係學生會會長、教會家庭,但我有話過佢因政治攻擊張婉婷? 唔使咁對號入座喎。
再重申,是否公映決定權在學校不在導演,點解你仲要繼續屈去張婉婷度?點解嘅?點解嘅?

珍珠宮

畀面勳章

鴨鴨比 發表於 23-2-11 13:02
你有冇見到佢地屋企成年人撐佢地?
張導知佢哋就係弱勢,明恰細路女
自己仔女點會唔保護?

你第一句“你有冇見到佢哋屋企成年人擋佢哋”睇唔明。

萬言文作者、反對公映嗰個屋企實力有幾弱?教會家庭、從事教育工作, 片中唔少教會活動家庭片段,你講父母唔撐佢拍片都幾難信服。

你講食煙係另外一個女仔。你冇睇過是嗎 ?唔知你喺邊度聽到佢亂噏咗啲乜嘢,但事實係,佢之後一直有幫手宣傳的。

珍珠宮

畀面勳章

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

珍珠宮

畀面勳章

j947 發表於 23-2-11 13:12
係唔為獎,就唔會攞套片去參展啦,如果係人地提名佢,咁就自動退選啦,唔為名為利嘛
...

你個邏輯咁扭曲嘅?你有冇問過自己,如果你唔係睇錢最重要、最著緊錢,不如你捐曬所有錢出嚟?

首頁

尾頁

跳至