嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位媽咪...我個仔巳去到最嚴重..全面包括眼像燒蕉一樣,昨日去急証醫生都話嚴重...即比急期28/1 睇尊科...我5個月冇覺好訓..一起身就見佢床被係血..面上結蕉後就快到幾個鐘龜列...冇咗表皮層..我試用多種方話..冇用, 因為傷口逢合唔到...正面大可憐了...我好心痛....

我會更新資料用大家分享, 互相支持

相片係24/01 影

大宅

回覆 1# dinomama 的文章

點解我自已睇到? 請教我點post...
我呀B轉咗5次奶粉..每次我25天至1個月..低敏及羊奶都係冇用..

大宅

回覆 2# catmom29 的文章

yes, already drinking 豆奶 since 17/01 until now...you can see no improvement......feeling so hard...

大宅

回覆 2# jaycee_mami 的文章

THANK YOU ...now just wait for QMH 28/1 to see doctor....

大宅

回覆 5# angie627 的文章

睇咗急証啦於25/01, 比咗個急期 28/01..但只係兒科, 佢話之後再分wro...

大宅

回復 4# catmom29 的帖子

連手腳身, 身都有...

大宅

thank you all mama and I will add oil !!

大宅

Before有D好心嘅mama 介紹去順勢療, new skin, anway....... 已經用咗好多$試藥( 可能有希望嘅都想試), 但未見效果我老公巳放棄, 因為每次試咗2-3個星期 巳用了好多$...因為實在差不多用曬d$...不過我會新年後靜雞雞去....冼麗生

大宅

Dear all mama,

Feeling so warm becasue your support, please forgive I can't reply one by one becasue i need to pay 100% attention to my son othervise he will "r" his face and become all blood ...
28 Jan I bring my son to see PMH 瑪嘉列兒科(高級醫生和3個醫生入房看了差不多成個鍾)..then they give me 2 Feb to 覆診...

2 Feb 的醫生很差..眼見每個証都係唔過5分鐘便出嚟..當我入去時...佢見到我個仔,但冇仔細睇就話"係點"我話佢有嚴重濕疹...佢望1望就話好易...好似做mask咁,搽厚D保濕cream..同搽1個月類固醇...1個月後番嚟啦..(我選唔搽..因為根本唔係根話嘅方法)

10 Feb 頂唔順, 再去睇瑪丽私家教授...好貴, 所以冇買藥(因為又係類固醇....), 但啓法到我..可以用鱼,肉擦下BB嘅手腳..30分鐘後睇下有冇紅..就知會唔會敏感( 佢話唔係百份百準, 但可試)

12 Feb 3:00pm我帶咗BB去睇洗丽生醫師(好多好多人)...佢話好嚴重wro..佢話一定可以醫好...只係BB太熱氣而有的皮膚病..不懂處理..執藥嘅藥材鋪話未見過咁嚴重嘅B..但洗醫生可以醫到..(藥膏,沖涼用+診金1星期$420,另$180/3次藥..共用$600)
晚上吃了中藥..好快嘔了出來...只塗上藥膏同用藥沖涼

大宅

13 Feb 我一早再煲番D藥當早餐比佢食..今次冇嘔..好開心, 而且佢面上冇出血水啦...而旦淺色咗...但亦擔心點解D藥咁勁? 而且今早少咗"R"面...

大宅

今日14Feb , 先祝大家情人節快藥...我嘅小情人今日要打預防針...睇下塊面先..又比昨日好咗..但脫了好多皮, 好似換皮咁...死皮仲貼住塊面...耳...頸...今晚試下upload D相比大家睇...應該冇咁恐佈啦..好開心...

大宅

回覆 2# tarot_elle 的文章

my BB just now 7 months and happen since 1.5 month until now..

大宅

有冇mama識點upload相係post?我想upload 我BB睇洗醫生後嘅相...thanks

大宅

回覆 6# welcomeangel 的文章

thank you...will try that now.

大宅

回覆 7# welcomeangel 的文章

I find the icon already but it mentioned "請輸入連結綱址".....我唔明點做呀..

大宅

有冇見到我個仔係見洗醫生前1天相呀( Feb 11 )?

大宅

回覆 6# welcomeangel 的文章

我BB又係好番好多, 但2次飲藥都隔幾分鐘嘔晒出嚟...根住又要番煲...後來分4次灌佢..

今日2月16日, bb皮膚冇再換皮, 但幾紅...小左"r", 床冇血啦...但頸仍然幾紅,又乾..不停塗潤膚膏...

大宅

2月11日 早上(未見Dr. Sin之前)

2月12日 下午 見 洗醫生前

2月15日 ...脫皮, 紅但巳冇爛面了..

大宅

回覆 3# catmom29 的文章

血枕頭呢張,冼醫師前ar?
I upload 3 photo....can't see ar?

大宅

回覆 2# Yoio 的文章

我bb今朝塊面又有番小小疹, 額頭好多, 而且眼又有...好似熊貓咁...佢飲頭2次隔幾分鐘就嘔...仲好鬼嬲我....好彩轉個頭又唔記得...

首頁

尾頁

跳至