自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:固執孩子如何教?

咦?點解我睇唔到你囡囡有咩大問題,尤其是講恐龍個度,確實係個呀姨唔岩。 我諗我同你女女差唔多不過我都幾多朋友下喎。我覺得問題唔大,最重要教你女女吸收多d 知識。

大宅

引用:Quote:原帖由+sasa0208+於+14-01-10+發表搵

原帖由 bellelau 於 14-01-10 發表
明白!

但學校D老師,我哋唔可以要求佢哋樣樣皆精,總有佢唔擅長嘅哋方。如果,小朋友覺得老師某方面唔及 ...
其實你講既野,我媽由細到大都咁同我講,我自己就覺得好難改變,即使讀到大學,碩士,我都仲係好唔鍾意個d亂咁教,教錯晒既老師/professor. 我自己個心態係,有學科上既知識係佢既責任黎。
以我自己黎講,呢樣野反而冇影響我學習,個老師越錯我就越去搵返個岩既答案出黎,所以識得仲多過其他人。
不過細個見到人錯,會直接講,大左知道好多人接受唔到,咪一笑而過。

純分享

大宅

前面有jm 話搵高人教,我覺得都好有用。不過個姨姨個度就難搞d, 因為我相信你女女都係個d 相信實質證據既人黎,除非你比佢睇到個姨姨真係有d 野好叻,等佢知原來呢個人係有長處既,否則好難改變佢睇法。

大宅

引用:Quote:原帖由+餃子妹妹+於+14-01-10+發表其

我覺得妳咁樣好好!
妳提醒咗我建議佢更加要用自己方法去求真,既然對方比唔到妳想要嘅,妳自己去就 ...
以前剩係可以睇書,而家有乜都可以google, 方便好多 可以鼓勵佢睇多d 益智既野,十萬個為什麼個d

幫到你我都好開心

大宅

題外話,有個叮噹漫畫學習系列,我小學個陣好鍾意睇,係有唔同主題,天文地理科學英文發明,乜都有,細個lur 屋企人買晒比我。不過唔知而家仲興唔興睇叮噹漫畫,唔知仲有冇得賣

大宅

引用:Quote:原帖由+Wendy1017+於+14-01-10+發表

我有教佢要接納人哋嘅缺點,但絕對唔代表要認同佢做法。原諒佢唔肯承認自己都有唔認識嘅嘢就亂講一通。
你 ...
你其實好好,因為呢,我細個個陣,我老豆係同我講:大部分人係好蠢架,你唔洗理佢地。
細個唔知當然覺得老豆講既係岩,讀大學發覺好似我老豆咁,唔對路。
我自己而家方法係,同自己講,一件事除左睇岩定錯,仲要睇埋人地既感受。我自己好鍾意觀察人,所以會同自己講,嘗試係人地角度觀察,咩原因佢會咁諗(或者,難聽d, 咁蠢). 我就好鍾意睇d 心理書,台灣一d 有心理學家分析既節目。例如遇到d, 好鍾意吹牛既人,細個個陣會覺得佢白痴,up 得就up, 仲好想當面話佢知佢錯d 乜,等佢唔好再繼續。而家我會將d 心神,轉做觀察,推斷呢類人通常係自小自我認同感較低,父母比唔到佢想要既attention. 有機會既話,再認證下呢個推斷岩唔岩。
然後就係,自從工作需要,我成日要比d 正面支持同埋鼓勵說話人。細個個陣通常我一睇就睇到一個人/事有咩問題,雖然而家都係,但睇完缺點後,我會同自己講,咁到底佢/件事有咩優點?然後d 缺點就收埋佢,優點就轉返做說話講出黎
其實你女女咁醒,你可以讚下佢觀察力強,再叫佢不如又睇下個個人有乜係做得好,大家討論下。再慢慢講,試下用人地角度,分析埋佢既感受,同埋講d 乜野人地可能會唔開心,點講佢會聽落舒服d, 或者開心d.

大宅

引用:Quote:原帖由+kingkingtc+於+14-01-10+發表

「佢有自己一套, 唔會太易俾人影響, 但有D偏激, 覺得果樣野一定係果樣, 唔可能出第2樣...」
妳哩句實在講得 ...
喂喂,你女女真係同我一模一樣,基本上我個人係冇脾氣咁滯,除左兩個情況,一係瞓覺比人嘈醒,二係講極解釋極對方都唔明之餘,仲要同我拗/話我錯/係咁問我

至於解決辦法,我都諗唔到
呢d 位我到而家都仲係一chur 就爆
我既方法係,剩係同聰明既人做朋友,同埋去d 多聰明人既地方工作。

不過呢,我好奇怪,剩係對平輩/上一級先係咁,對老人家小朋友後輩,我係超級有耐性。我都唔知點解會咁

大宅

引用:Quote:bellelau+發表於+14-1-10+14:38+多謝

原帖由 ChristieMing 於 14-01-10 發表
多口問句, 你囡囡係咪亞氏保加???
應該唔係,亞氐保加會做d 重複性既野,例如每日都要8點起身,興趣狹窄,同埋理解唔到人地既情感需要,剩係理解到字面意思。但樓主女女係理解到,不過唔接受。

大宅

呢個post 真係好得意,好似討論返應該點樣教細個個陣既我自己咁

大宅

引用:「不過呢,我好奇怪,剩係對平輩/上一級先

「不過呢,我好奇怪,剩係對平輩/上一級先係咁,對老人家小朋友後輩,我係超級有耐性。我都唔知點解會咁」
...
真係夾!!

首頁

尾頁

跳至