夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

YiYiRachel 發表於 20-1-9 07:17
有無同路人/曾經經歷過既JM可以pm同我傾下計?

我好似被困咗係個圈圈度 好想走岀泥 但我揾唔到岀路 好辛苦 ...

想問點解會走向精神出軌既?

1/ 因為跟本沒有愛而結婚?
2/ 結了婚平淡了, 忘記了愛? 突然有新鮮感?
3/ 先生對妳不好? 婚前後反差很大?
4/ 先生對妳好, 但在金錢, 時間, 肉體上有一方面滿足不到?
5/ 婚姻各方都很好, 突後多了個眼前一亮的人, 夢寐以求?

八掛想了解, 我都可能有機會面對.....

子爵府

stella^^ 發表於 20-1-9 09:36
你好得閒衰鬼呀?

忙都要食飯, 去廁所同...........八卦架...

子爵府

YiYiRachel 發表於 20-1-10 01:10
因為同佢相處落好投契 有好多講不盡既話題 同佢相處覺得好舒服 諗到咩想講咩就講就做
...

應係咁講, 妳老公係合格, 無太大問題的, 對嗎?
其實好多人婚後都唔難找到其他更投契的人, 而且有新鮮感, 又暫不用考慮責任, 每件事都是美好的, 繼續落去就有探索和甜絲絲的感覺, 比起身邊伴侶, 好多時都會更吸引.

比著我都唔難遇到, 但係咁就可以放開自己來試? 難道試了一個, 之後又發現好的, 又試另一個? 而放棄手上已不錯, 對你有信念, 有責任的人嗎? 我們生命的路上遇到更好的人一定有, 但這個是對妳婚姻(當時誓言), 愛和人生的考驗, 當然你亦可以當它是選擇.

比我當感覺到不對勁, 會立即點到即止, 會轉為對她冷淡/減少眼神接觸, 避開機會...... 唔會再接近下去, 不令自己有機會再探索/心掛掛, 除非你真的決定離開現任, 不然真係好無謂.

對男仔而言, 更是一女死一女鳴(我是男性, 機會更多), 見好就試? 在一個家庭而言, 如果看自己太重, 就會容易有婚姻問題, 因為會把對方的問題放大, 又會覺得自己可以配對得更好的.

事情沒有對錯, 只係心態的問題, 看開了, 其實自己已生活在好幸福之中, 回家見到幸福的太太和家庭, 這份感覺就是知足了.

子爵府

Hellobyethanks 發表於 20-5-19 11:41
講得好岩,我都係覺得唔對路就自己斷路先,唔好將自己睇得甘重要,人地見你斷路自然可以再搵第二個。

不 ...

有人喜歡, 實事賞心樂事, 也証明自己有market, 有人注意, 很易輕狂起來, 新相識也是甜絲絲和神秘, 錢是代替不到的. 在生活的繁忙和壓力下, 就是借口來......

但有幾多人在享樂前, 會想到在另一邊廂, 有一班人將承受你所做的痛苦和責任, 包括太太, 仔女, 雙方父母和相信你的人.

子爵府

Pinky28 發表於 20-5-19 18:44
講得非常好,呢個世界充滿誘惑睇你控唔控制到,我覺得不論男或女最好就係年輕時玩夠,走進婚姻就唔會甘易 ...

我未玩夠, 玩也未開始..., 怎樣為之夠

子爵府

Pinky28 發表於 20-5-19 23:02

未玩過就窄d, 不境後生唔玩下或試多幾個,唔通等三四十歲, ...

我不嬲都好窄架啦

玩女人? 剩係對腳都有排玩喎, 跟住皮膚呢? 腰, 胸, 比例, 樣貌, 反應, 職業, 國藉, 性格, 感覺,........ 加起來起碼幾千萬個配搭....., 諗起都開心, 有玩未為輸, 怎樣可能玩夠呢? 睇AV 都日日有新女出啦......

夠只在乎於男人的心態和身體狀況吧, 我覺得以玩夠為先反而好易中招, 例如玩出BB, 玩出責任等(單方面不放手), 但大家本來是在不合襯和不可能的基礎下而建立的, 我也看過這些婚姻很多也是失敗的, 正所謂好又一餐, 唔好又一餐, 食左先講...., 那就很易誤大事, 又或傷害太多人了, 但唔食良家婦女, 又怎算是玩過呢?

以前試過未開始, 只是出一出來食飯, 但沒跟女方繼續, 聽聞對方已很傷心, 其實好內疚, 好自責的, 所以知道玩唔起, 不會玩, 只找個範圍接近的人, 認認真真地組織家庭, 開開心心已很足夠, 何必多心.

我覺得"診少陣吧" 你傷害人時, 人也可傷害你的......

首頁

尾頁

跳至