嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

Re: 先天性心臟病

joy,
覆左診未ar??咩情況??唔好太worry~加油ar~

sister,
你BB點ar?咳好番未??可以做手術ma??
你地都加油ar~

bluecat,
thanks~ 大家都好nice ka~你得閒就talk下na~ :mrgreen:

水晶宮

Joy,

情況點ar??有時間留2句~

水晶宮

sister,
恭喜晒ar~~

Joy,
你都加油ar~等你消息~

水晶宮

marscayc 寫道:
dear all,
好難先搵得返 ni 個topic, 我囝囝終於有消息做手術啦!
好緊張, 我想請教做開胸手術須時幾耐, 幾時痳醉藥會醒,
預計會住幾多日院, 因為臨時臨急, 都唔知要預備咩好?

hi marscayc,

終於有期真係鄧你緊張~
雖然我仔仔唔係做開胸~only心導管, 但前後都有5days.
我記得有mami提過佢bb都係住左10days左右就可以la.
你再溫前幾頁睇睇. 你住得近唔近grantham ka? 如果你要過夜..入院時ask埋姑娘幫你安排.
我個時住私家房咩都有齊..日用品就自己帶law..你自己帶夠衫入夜左都幾寒ka

水晶宮

connie117,
真係好緊張呀, 星期三入院星期四就做手術, 而且我又急得濟只可以申請住3日大假(公司好多嘢未做)唯有日頭我睇夜晚我老公睇.

marscayc,

幾天無入來~原來today己wed.
唔好太擔心la..比多d信心出來, 囡囡需要你照顧.
自都爭取時間抖下.
其實我認為有傷口都唔使唔出街..mainly係護理同清潔緊要d~一般常人咁就得la..好番左同佢進補下

祝你囡囡手術成功!快d上來報喜ar~~

水晶宮

honeybabybee 寫道:
candietweety
多謝你的提意,但怎樣申請媽咪會呢? 請多多指教。

honeybabybee,

long time no talk~ 我已經係兒童心臟會member na
有機會一齊去下活動, 碰下面
mami會既方法, 你可以去王國mami會--->其他親子社群--->右上角就有個發表新主題, click入去, 再加標題就得..唔明再ask我

水晶宮

dear all,
真係臨門一腳, 緊張咗成晚, 點心今早出發到醫院時, 醫生話有個危急手術要做, 叫我同囝囝返屋企先, 再排過期, 激c我 :evil:
anyway 多謝大家post多d, 做好心理準備, many thanks! 如果開埋mami會就更加值得

marscayc,

唔好激氣, 咁你假期有無得cancel ar??
可能過1,2日 e生就會call你~

水晶宮

dear all,

你哋店知嘅? 妗日醫院打黎, 今日見醫生同埋簽埋星期日入院, 星期一做手術, 我已申請咗攞一個星期大假, 如果今次又臨門一腳, 咁d假期就照放, 無得再取消 :-x , 今日見到其他已做手術的媽媽都話, 如康復得好, 一星期就可以出院, 希望係就好啦!我都好想, 期待手術成功!

marscayc,

hope 你一切順利
得閒上來報平安 :wink:

水晶宮

connie
好耐都冇和大家傾談啦?入mami會o既方法我已明白,但可否將整個topic移過去呢?
歡迎你加入兒童心臟病基金會,有否收到最近的會員資訊呀,有機會大家見見面呀,你是住邊區o架?我住沙田區的。

hi~ honeybabybee,

整個move過去可能真係要ask BK既大臣bo
但你話click here入去睇番,我就識整law 唔明再交流下~

Thanks~05年既春天版我有ar
裡面有無你ar???
我之前live shatin ka..上年move左入tuen mun,because仔婆婆湊(婆婆住tm). 如果去開st call你飲下茶ar. 交換mobile好嗎? check pm~ 有活動都可以call我

水晶宮

marscayc,

恭喜晒ar~
等左你幾日..終於見到你上來報平安na!
多d休息好快康復ka na~

水晶宮

conniedodo 寫道:
唔該晒marscayc,

係咪葛亮洪會好過QE呢?

conniedodo,

葛亮洪係香港唯一的專科心臟醫院
e生好專業ka
你囡囡都9歲na bo~而家先發現到既

水晶宮

conniedodo,

icic.
應該都可以轉ka..你快d問下QE la

你講風險既話, 幾大同幾細都係風險la..我地當然係最擔心仔女既安全. 其實條導管都好細下ka..初出生既bb都可以做到. e生既官腔通常都係話大個d當然好d la.不過都係睇個人體質law..我個仔做個時都係13個月都未夠 仲幾瘦下 :cry: 都橕得住. 頭尾住左4days

水晶宮

siumao,

hi~
bb真係我地既命根, 如果可以真係希望有事既係我~佢地唔使再受皮肉之苦 :-( :-( :-(
hope your baby get well! Don't worry

Yannass,

我諗一般出世時都已經可以發現到

水晶宮

非常多謝妳的解說,現在個心都定d啦!
咁請問妳會建議我找個私家醫生,問多個專業意見嗎?

conniedodo,

welcome
我自己就好信任grantham既e生, 另一方面我向walets hosp都有期覆診..so 無睇過私家~

水晶宮

connie117
最近有冇收過基金會既信,7月9日,有個活動去保良局大棠渡假屋,你會否參加呀?

未有ar?? 我都想bor~ 問下hubby sin~
係咪遲d都收到ka.. 點報名??

水晶宮

唔好意思,咁零覆妳.
上兩個禮拜,o岩o岩在QE覆左診,我問醫生,心臟科係咪grantham全港最好,我話我想轉過去.因為囡囡8月要做心導管手術。
個醫生就話:我地QE個心臟專科都好好ga!
咁我就唔好意思話一定要轉了.
請問我咁樣做對or錯呢?請給意見.

hi conniedodo,

其實無咩對or錯, 只要你對e生有信心, 對囡囡有信心, 就得 la~
我諗QE既e生咁同得你講, 佢地都對手術有晒把握. so你定d la 唔好再1516 na~ 而家開始比心機同囡囡keep好身體, 儲番多d肉. 做手術時都好D ka 其實心導管手術都係心臟科最簡單既手術, so 唔好太擔心

預祝你囡囡手術成功

水晶宮

connie117
你仲未收到信呀?我已收到一星期有多啦,信裡連同報名表格,名額只得100位,你未收到信,試0下打電話問,tel:25530331,因為都要電話留位,希望可以幫到你啦。

thanks~

水晶宮

多謝妳呀!好開心可以和妳分享,個心都定d.

u re welcome~ :mrgreen:
有咩再上來傾下la.有時傾左個人個輕鬆D, hope幫到你na~

首頁

尾頁

跳至