自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

凝聚態 發表於 18-1-25 23:31
那些若只是戴普通眼睛,最終的近視度數是一樣的。

好奇一問,你意思係戴OK lens嘅人,而又無加深近視,唔係因為戴咗lens? 咁咩原因令佢地度數停止增長?
若果停戴lens後,度數會去返原有嘅升幅咁解?
利申: 個女係滴atropine控制近視

伯爵府

華美 發表於 18-1-26 04:39
我都想了解吓滴眼藥水,效果如何?

阿女滴0.01% 8個月暫時無加深
過往係一年一百度無走甩

伯爵府

凝聚態 發表於 18-1-26 06:57
我意思是OK鏡其實與近視增長冇乜關係。
我想知你女兒怎様用atropine控制近視? atropine 的原理是放鬆控制 ...

用atropine嘅理論我都唔太理解,但0.01%係低劑量,曈孔未至於放大至不能聚焦,戴返正常度數嘅全視線鏡片,日常生活無乜應響。

伯爵府

1mocha 發表於 18-2-28 20:39

請問你女多大,滴咗幾耐,滴前度數多少,滴咗有冇慢增深?

視光師係唔會叫人滴atropine控制近視,因為佢地唔可以開眼藥水比client, 要攢你嘅錢就叫你用矯視鏡hard lens。我阿女滴0.01%無加深,三月尾會follow up八個月睇進度,到時話你知深幾多。佢之前戴三千蚊蔡司漸進鏡片都每年加深一百度。眼科醫生話控制到50%已算成功。同埋我個眼科醫醫生係唔suggest OK LENS嘅,佢都有矯視鏡,但係SOFT LENS嚟嘅。

伯爵府

1mocha 發表於 18-2-28 20:39

請問你女多大,滴咗幾耐,滴前度數多少,滴咗有冇慢增深?

呢款
300度開始滴,四個月無加深,九歲
我個人唔抗拒OK LENS架,係個女唔肯試

首頁

尾頁

跳至