自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我其實都有諗過比仔女返大陸讀大學. 我上網搵過資料, 而家國內有啲係同外國大學合辦的院校, 課程係EMI 的, 有冇JM 知道, 呢啲課程讀唔讀得過? 我女都睇中呢間, 佢話如果唔得, 就想北大清華讀歷史, 不過應該更難.

伯爵府

大笨鐘 發表於 21-3-10 13:01
讀唔讀得過就唔知,不過如果要讀外國大學合辦嘅課程,點解唔係香港讀外國大學生嘅課程,要專登返國內讀。
...

我見間大學係英文都幾出名的大學在中國的一個 campus, 課程同英國的一樣, 認受性同英國的一樣, 但學費當然平好多, 仲可以申請再去其他國家大學 exchange. 好似所有教授講師都係英國直接請過嚟, 我見佢網頁有講會有國際學生, 平時上堂, 課後問教授講師都要用英文. 咁其實同去外國讀冇太大分別, 但學費平好多. 又同時可以建立國內人脈及認識國內情況. 我女都有諗過畢業後在國內發展.

伯爵府

大笨鐘 發表於 21-3-10 13:59
University of Nottingham? 我有見過,好唔好就唔清楚。
係呀, 我係睇中呢間, 咁多間EMI 大學之中, 好似佢最好咁. 如果讀商科, 我覺得讀英文好似會好啲.

伯爵府

大笨鐘 發表於 21-3-10 15:02
我都剛剛睇過吓,佢係第一間外國分校,對比英國分校,入學要求一樣,其他資訊就唔清楚,唔知邊度可以了解 ...
我都係去官網睇佢有咩課程, 收生要求, 住宿及學費資料咋. 佢跟返英國學制三年制, 如果DSE 考得好可以直入YR 2, 慳返一年.

伯爵府

大笨鐘 發表於 21-3-10 16:13
我都有睇,因為阿仔報英國分校,所以有好直接嘅對比,寧波分校嘅 preliminary 等如英國分校嘅 foundation ...

你邊度睇到2+2 定4+0? 我見課程資料冇講, 不過我係睇緊商科. 但好似如果要轉返去英國讀, 係要比英國學費喎, 咁就唔係十萬人仔一年喎.

反而我記得我見過, 在寧波讀, 可以申請其他國家大學的 exchange, 有澳洲有英美加等, 都係比返寧波學費就得.

首頁

尾頁

跳至