自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

請介紹斷症準既骨科醫生或脊骨神經科醫生
因為傷患情況比較特別, 至今仍未找到原因, 問題未得到解決, 所以希望可以找到一個斷症很準既醫生幫忙斷好症, 才可以對症下藥

感謝

公爵府

kkvicky 發表於 18-6-13 13:35
錢平醫生

謝謝你回覆,已經約咗佢,不過排到八月底,要等好耐。

公爵府

其實我睇左佐敦黃文遜醫生, 不過佢建議我入醫院打類固純測試下係咪佢斷嗰個位引起痛楚/源頭。

不過聽朋友講話類固純唔可以立亂打, 因為對身體唔好, 況且醫生都只係估計, 話打左入去隔一排唔痛就唔駛理, 亦都證實係呢個位引發問題, 如果再痛先要做微創手術, 朋友聽見話佢都係估計, 唔太肯定, 但都要入院打針, 而且類固純唔可以立亂打, 所以叫我諗下先

所以我就想搵多幾個醫生聽多d意見先, 之前有醫生話我係盆骨問題, 扭歪左, 又話周邊韌帶鬆左, 但係我又無跌過邊會無啦啦盤骨扭歪左又會韌帶鬆左呢? 但我的確係盆骨後面蝴蝶較位痛, 同埋hip位肌肉扯痛, 又會腳痺, 但黃醫生又一口咬定話一定唔係盆骨問題, 係hip前面問題, 同我之前睇嗰位醫生既說法又唔同, 令到我好亂。

公爵府

mickey0721 發表於 18-6-13 16:01
張劭醫生

不過我上網search過, 呢位醫生好似之前有醫療失當呀, 有上報

公爵府

我今日上網search過有幾位醫生都有人comments過幾好, 請問邊位會有較多經驗? 同埋醫德好唔拖証? 同埋最重要既係斷症要準

1) 高志權
2) 簡家傑
3) 吳洪光
4) 胡永祥
5) 高拔萃
6) 周日生
7) 廖敬樂
8) 陳子敬9) 錢炳航
10) 賴偉文
11) 源永雄

我既情況係好似係拉傷咁, 上樓梯, mou低會痛, hip位一邊會扯住痛, 會腳庳, 似坐骨神經痛, 但實情又唔係.......

公爵府

回覆 家家公主 的帖子

有可能呀, 因為我好細個已經開始繞腳, 但近呢一兩年就戒左, 無再繞腳
但我除左感覺到hip位(其中一邊)痛, 肌肉扯住, 後大腿扯痛, 腳庳之外, 我仲有一個位係痛左好耐既, 就係pat pat近肛門附近嗰個邊邊位痛, 用力行樓梯會痛, 拉筋時會痛, 唔知係唔係關盤骨事, 但係我睇黃醫生, 佢實牙實齒話我一定唔係盤骨問題, 佢話盤骨係好實既, 唔會咁容易扭歪, 韌帶都係唔會咁容易鬆, 佢建議我入醫院打類固純針, 不過唔係打hip後面, 而係打前面, 我話都係考慮下先

公爵府

黃醫生已經係好多comments話佢好既醫生喇!

公爵府

家家公主 發表於 18-6-13 16:32
我係你就一定唔會入醫院打類固醇針,打針只係止痛一時唔會一世,一世流流長你打得幾多次
...

係, 好彩朋友勸止我, 我本來都好衝動想去打, 因為真係困擾左好耐喇!

公爵府

小ice 發表於 18-6-13 16:33
我都推介錢平醫生,你試下打去講個情況比佢知,睇下有無人預約左無睇而可以有插位? 錢醫生有醫德,檢查好仔 ...

我今日已經打左去約時間睇, 不過都要排到去八月尾呀, 我有同姑娘講如果有人cancel期就比個時間我早d去睇佢,
我同姑娘講我既情況有用嗎? 我係新症

公爵府

luvkaka 發表於 18-6-13 16:31
回覆 zoie_w 的帖子

有冇去過養和? 我上次老公去睇, 好多顱問醫生可以睇。 又可以即驗。 ...

沒有呀, 不過之前已經睇過一位骨科醫生, 只開消炎藥, 另外有睇肌賂科醫生., 之前中醫骨傷都睇左好耐都唔得, 針灸試過, 再加復位, 不過都係反反覆覆

公爵府

家家公主 發表於 18-6-13 16:36
去試吓睇復位師傅啦,我覺得你似坐骨神經痛

請問有邊個復位師傅好?

公爵府

家家公主 發表於 18-6-13 16:39
上fb serch 從心養生
我都係呢度嘅jm 介紹我去

從心我已經試過, 做了13次, 唔得

家家公主    發表於 18-6-13 16:46

公爵府

小ice 發表於 18-6-13 16:40
明白,無位都無辦法,我之前都是要等,係好耐,但有一日姑娘打比我可以提早睇,那時同時我都有book黃醫生 ...

哦, 原來你都有選黃文遜醫生同錢平醫生既

不過錢醫生既期比黃醫生仲要難約好多呀, 價錢都係錢貴些呀

公爵府

Bibibut 發表於 18-6-13 16:42
彭振康有睇過嗎?這個骨科我睇開的。

呢個醫生我未睇過呀, 請問斷症準嗎?

公爵府

luvkaka 發表於 18-6-13 16:43
我先生一嘢影埋MRI揾源頭。 唔洗周圍再去。 你可以試下。我係揾咗源頭再出去醫的 ...

我都有影到mri, 但當時骨科醫生說很小事, 只係拉傷左, 休息下食消炎藥就可以, 但不過我都仲係好痛, 之後再搵肌胳科醫生睇, 佢摸我話我盆骨扭歪, 所以引起唔舒服同扯痛, 有幫我放針鬆肌肉, 等錯位覆位, 但同時佢又話我係韌帶鬆左, 令到我好擔心, 所以再搵黃醫生睇, 但黃醫生就話唔關盆骨事, 仲話睇我mri盆骨無歪到, 我當然都有比mri比肌胳醫生睇啦! 所以咁樣攪到我好亂, 我又唔係醫生, 根本都唔識, 只係知道自己一直痛, 好唔到

公爵府

小ice 發表於 18-6-13 16:46

係呀,當時我就係打去book呢兩位醫生,後來某bk會員話黃...( ...

明白! 我都會睇埋錢醫生既意見, 希望可以捱到去八月尾啦!

現在肌胳醫生放針只可以作舒緩, 不過會好反覆, 又會再痛番

公爵府

Bibibut 發表於 18-6-13 16:48
我覚得準,我大吉利是,一年一鑊,先是手腕,第二年椎間盤突出、第三年即今年,髖關節有水,行路痛,我3年 ...

咁我可以考慮下, 問多個醫生意見!

請問1st 診金大約要幾多錢?

公爵府

小ice 發表於 18-6-13 16:50
骨骼呢樣嘢,有時某個位痛,未必關那個位事,有時可以係另一個地方而引致那個位痛,之前係電視聽返嚟,會 ...

黃醫生就好實牙實齒話唔關盆骨事, 係前面, 不過佢都係估計, 話試下打麻醉針 + 類固純針打呢個位, 入到去嗰個關節位度, 針到入去, 希望會幫到嗰個位消炎

但不過我朋友叫我唔好打針, 所以咪想搵多個醫生聽意見, 如果佢既意見同黃醫生既差唔多既, 我先會再考慮

公爵府

小ice 發表於 18-6-13 16:51

如果嚴重,睇急症,再轉去政府骨科

嚴重又唔算太嚴重, 一時時, 有時會痛d痺d, 但有時又會好dd, 現在都算是可以行得走得, 不過係日常生活會痛, 會有唔舒服, 自己會知道唔妥

政府我有睇門診, 都只係同我照x光, 講到我無咩事, 但我真係痛同庳喎

公爵府

join2004 發表於 18-6-13 16:55
可以試試針灸

已經試過了! 而且嗰個位好難針, 太隠密, 之前我都已經試過針

首頁

尾頁

跳至