婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

你99都唔算難相處jei.
老人家係咁ga la, 老到咁上下, 心智年齡會倒退到好似小朋友咁ga, 要tum同要讚, 同埋佢地世藝越來越少, 咁多空閒時間咪會亂諗lor.
你知問題在於你同佢少溝通, 咁你咪講多d lor.

珍珠宮

kisani 發表於 15-8-26 16:35
要tum要讚要溝通都唔係問題, 但要討債都要搵啱債權人啦! 應該係c6即佢個仔去tum佢讚佢同佢溝通, 唔係新抱g ...

你覺得作為新抱係完全唔需要理會99, 完全唔需要tum 99咩??
咁你係咪覺得你c6完全唔理你家人都係應份??

有時自己做多少少, 就會令成件事唔同, 講多2句讚美說話又唔會蝕底, 係咪真係要咁計較"你父母""我父母"??

珍珠宮

kisani 發表於 15-8-26 17:13
問多句, 你c6會唔會主動去tum佢外父先? 定會選擇保持距離? 距離就是美, 男家外家我都咁話. 婚後成家立室後 ...
如果完全對原生家庭無求, 咪可以做到好似你咁LOR.
但樓主99幫手湊BB WOR, 立場已經輸左一半先LA.

成件事上面, 樓主只要做多少少, 就會佢同佢99都舒服, 點解一定要撐到"行", 搞到雙方都唔高興呢.

P.S.鬼佬都唔係結婚後完全疏離父母GA, 佢地都會相聚GA, 到時新抱咪一樣要應酬99, C6要應酬外父外母. 你估鬼佬無婆媳問題咩.

珍珠宮

kisani 發表於 15-8-26 17:35
外國家庭至少唔會強迫個仔婚後要跟6299住啦, 同埋我諗十個有九個外國99都唔會主力幫手湊孫, 而係對自己退 ...
其實哩個POST係樓主呻佢99.
我明你想講乜, 但係你果套唔適用在樓主身上, 只係講緊分開住而又少見面既婆媳.
樓主要99幫手湊BB, 成日見面, 唔通乜都靠C6去溝通咩, C6又唔係分分秒秒都在家.

我覺得著眼點應該係點樣幫樓主LOR.
例如99誤會佢洗衫, 只要樓主扮下野講句"99我費事你太辛苦, 所以洗左D衫先LA", 一句美化既說話, 大家都好過, 唔通同99講, "你問你個仔"咁AR??

珍珠宮

kisani 發表於 15-8-26 17:54
講番樓主case, 其實佢轉做ftm, 咁就可一手一腳自己湊番bb啦, 又唔同住添, 根本就唔洗成日見. 只要見面時c6 ...
好似係同住GA WOR............

如果99無啦啦發脾氣果D, 梗係由C6 TUM LA, 但係樓主個情況唔係MA.
唔好理一個老人家有冇返過工, 人老左真係會性格變GA, 會變返似小朋友.

首頁

尾頁

跳至