自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

都想問吓,而家係咪所有巴士都上到輪椅的,我見有啲巴士係冇輪椅位,不過冇留意有冇板上輪椅

男爵府

jyjy1684825 發表於 23-9-11 12:54
但好耐無見過依種巴士啦. 好奇,邊号呀?

我又唔係好肯定,不過想知道而家係咪所有巴士輪椅都上到,屋企暫冇人需要輪椅,不過之前老爺講喺香港坐輪椅都方便,所以99受傷後唔運動,唔怕對腳萎縮,佢講到就算巴士滿,人人都要就佢哋先,滿座都要讓位出嚟,諗得好簡單咁,我就怕佢唔方便,提佢多做運動,佢總係包拗頸,只在物理治療時做廿零分鐘運動,返屋企咩都唔做,已經冇力行唔耐,個人變得又虛又謝,治療師都活唔郁肌肉冇晒,只會越嚟越差又容易失平衡跌倒,我冇實際坐輪椅經驗,不過我覺得始終都係冇自己行咁好,但講極唔聽,所以都想了解一下

男爵府

薯圈 發表於 23-9-11 16:32
滿座如何讓左輪椅先?叫那些已上左巴士嘅乘客落車?
我都係咁講,佢話司機無論如何會叫啲人比個輪椅位出嚟,佢講到啲人比完錢好似要落車比佢先咁,好天真,佢將輪椅當左做龍椅,佢喺屋企大聲慣,以為佢"朕"一聲令下,人人都要聽命,其實我勸奶奶做運動係為大家好,明明對腳可以復原,坐到佢廢為止,到時大家辛苦,最辛苦必定係佢,坐喺度嗰個亦唔好受,佢哋仲要住冇地鐵地方,去邊都一定靠小巴同巴士,到時小巴又上唔到,佢又唔方會捨得叫車,佢冇諗過用輪椅去地方麻煩,好多地方入唔到去唔到,同佢講嘢,有時真係俾佢吹脹

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊