親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆樓主

我剛去完悉尼,gc, bne, 日數同人數同你差不多,唔知你小朋友幾大呢?三個地方以gc最吸引小朋友,建議在gc留5至6晚,bne1晚

別墅

小bb女 發表於 18-2-6 07:39
現在六晚悉尼,5⃣️晚黃金海岸,兩晚布里斯班,可否分享下你的行程。
...

我行程比較少,因為小朋友活動時間較少,而且有些景點之前有去過,所以未必好有參考價值,

第一天:抵步後 酒店休息
第二天:fish market, opera house, darling harbour, aquarium,
第三天:hunter valley
第四天: hunter valley garden, chocolate factory
第五天:hunter valley, holbert oyster farm, the entrance餵塘鵝
第六天:the rock market, china town, outlet
第七天:飛gc, 晚surface paradise
第八天:sea world
第九天:paradise country,movie world
第十天;surface paradise, brisbane
第十一天:brisbane 遊船河,south bank
第十二天:shopping,晚機回港

我小朋友仲細 好多時大半日已經攰 係街外又訓唔倒 所以行程好hea, 番黎遺憾地在黃金海岸時間不足 又攰 下次如果再去會淨係係gc或sydney停留耐d 每轉一間酒店小朋友又要適應又不斷執行李都係折磨

我地住service apartment 晚餐一般外賣或自己煮 住service apartment就係全旅程至舒服既地方。

你小朋友幾大?

別墅

回覆 小bb女 的帖子

我都係一行12人,

去既時候三十幾度, 冷氣係我主要CONCERN, 睇過好多AIR BNB都唔係全屋有冷氣或者只係廳有冷氣, 所以最後都係訂番APARTMENT。 另外你地要考慮行李問題~因為租車雖然有12座, 但未必擺得落12人行李, 仲有小朋友要用CAR SEAT, 所以你都要留意行李擺放問題。

中途我係坐VIRGIN去GC, 要留意佢行李嚴格得一件FREE同23KG。(我去程坐國泰係有30KG)

我囝囝到而家仲對黃金海岸念念不忘, GC有主題樂園真係好興奮, 只係日日行既路太多, 真係有D攰

別墅

回覆 小bb女 的帖子

請教下, 你訂既BNB 係幾錢倒呀???我之前睇過價錢都唔係平, 所以最後都訂左APPARTMENT.

別墅

回覆 小bb女 的帖子

我係GC 住既3 BEDROOM APARTMENT就平均HK$2200/晚, 我地訂左兩間3 BEDROOM 比12個人住~

我見倒GC既bnb好多都好靚, 等你番黎分享

別墅

shirleyng817 發表於 18-3-10 09:40
分享你住間apartment,謝謝

我全程住meriton apartment, sydney住pitt street, gc 住southport.

Gc住既southport樓下有light rail站同supermarket,近sea world但如果喜愛熱鬧 可能近番paradise 個邊較好

別墅

wendyyy 發表於 18-7-4 01:50
我 syd & bne 都book左 meriton apartment, sydney 也是book pitt street (3晚), 請問方便, 好住嗎? merito ...

Pitt 同world tower 我都住過,world tower房最大, location比pitt更好 但價錢都相差100澳,要睇你覺得需唔需要

World 樓下已有超市食肆商場pitt就要行約5-8分鐘
才可超市 和qbe

Budget鬆動 當然world最好 否則pitt已足夠

另外 bne我建議找別的 個間meriton location不太好 保養都差點

首頁

尾頁

跳至