單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果你要生, 就要有一世唔嫁都要照顧佢既心理準備
我有朋友又係好後生就生, 後來個老公對佢唔住離左婚
而家先25歲, 有個3歲女
佢話好後悔生左個女, 自己又湊唔掂
而家個女成日變左人球, 一日到黑都見唔到阿媽, 又無阿爸
變得好沉默同好痴阿媽, 但就抗拒陌生人

佢搵做嘢又唔係唔做嘢又唔係, 佢話最慘係好難搵番第二春
就算有人唔介意佢有個女, 又怕個男人對佢個女唔好虐待佢

咁當然如果你覺得bb既幸福會凌駕於你自己既將來
生係無問題
但而家我個朋友唔係咁諗了... 佢話個女係包袱
但佢初時都以為有女萬事足架...

總之萬事以bb將來為重
如你自覺無此愛心或勇氣為佢奉獻你既餘生既話
又或者男人對你來講比個bb重要既話
我勸你就唔好生
咁對個bb同你都公平啲

大宅

頭三次落仔就唔怕會折福架?

同埋我見親啲未夠25歲既未婚媽媽有左, 個男人話唔要佢
一定會話落左個bb佢會好慘, 就朦查查生個仔出嚟
自己又搞唔掂, 大安旨意諗主比自己年邁父母湊, 或者叫政府養,
小朋友又成日見唔到阿媽

但過左某一個年紀, 成熟左, 就會認真諗到抵佢出世但無愛慘啲定唔出世好啲
生細路你估話咁易
如果我係個bb, 我就唔想出世, 唔想無阿爸, 個阿媽又連自己都未照顧得掂
陣間搵過第二個男人, 又要對住個後父

好彩既遇到個阿媽有骨氣有良心, 就低收入家庭長大, 阿媽含辛茹苦
唔好彩既遇到個阿媽當自己係包袱, 變人球, 無家庭溫暖, 學壞, 吸毒, 大把呢啲case

你自己係個點既阿媽, 係個點既人, 你自己搞清楚未?
生佢出嚟, 係為你幸福定為佢幸福?

首頁

尾頁

跳至