嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 有冇媽咪既bb大約係06年2月出世架,入黎傾下呀...

lam216 寫道:
我想問下你地個仔仔女女身長幾多呀?我覺得我女女好似好細粒咁,佢6個月個時68cm係咪好細粒呀?請問你地個仔仔女女有幾高呀?

唔該晒hoheima,我都係諗住咁樣轉粥仔俾昊昊食呀!
lam216 ,其實6個月個時68cm唔算細粒喎!是關我昊昊6個月個時都係70cm咋啵(有相為証)佢同D大個佢2,3個月既BB比唔爭好咋啵,是關昊昊係大碼B。會唔會你太緊張咋!

大宅

Re: 有冇媽咪既bb大約係06年2月出世架,入黎傾下呀...

omchung14 寫道:
HoManYu,
係呀!好耐冇同你地傾計o剌!
我皓皓由day 1開始就食森永到而家o剌!
我見佢食得幾好!都冇打算同佢轉。

各位,
我會努力再嘗試整粥仔比佢食o架o剌!
哈!不過,我都係打算比佢食糊仔多一排先。
另外,我買o左o的米餅同牙仔餅佢食,佢又食得好滋味咁喎!哈!

乜咁快可以食牙仔餅o架?我都買左盒嘉寶牙仔餅,但係佢寫住話8個月先食啵,EE話BB食牙仔餅會食到好污糟,好核突喎!咁米餅又係咩黎嫁,幾多個月可以食嫁?佢先得兩隻小小既牙仔咋啵!

大宅

hoheima 寫道:
[quote]
HoManYu 寫道:
乜咁快可以食牙仔餅o架?我都買左盒嘉寶牙仔餅,但係佢寫住話8個月先食啵,EE話BB食牙仔餅會食到好污糟,好核突喎!咁米餅又係咩黎嫁,幾多個月可以食嫁?佢先得兩隻小小既牙仔咋啵!

我比過healthy times 果隻牙仔餅同organix隻米餅曦曦食啦, 呢2隻餅餅6個月已經食得, 另外和光堂同森永都有d餅餅比7個月o既 bb ga, 佢地果隻入口即溶o既粒粒餅幾好呀, 唔驚bb啃親.
食牙仔餅係好污糟ga,曦曦次次都食到天一半, chair一半, 事後仲要?埋張high chair, 所以我諗你ee可能會唔係幾想比你囝囝食, 因為都幾煩 [/quote]
係呀EE好怕污糟嫁,是關佢有潔癖嫁!佢係我隔離鄰舍,之前都揍過幾個B嫁啦!我就係貪佢乾淨呀,而且佢真係好鍚昊昊嫁!你話和光堂同森永d餅餅係咪東西貿易都有得買嫁?我老公公司好近東西嫁!但係我唔識點形容俾佢知呀!

大宅

boolee_tea 寫道:
好耐冇同大家傾計啦! 依2個禮拜真係?死. 開始煲粥 (我係第一次煲粥 ), bb 又食到好似食毒藥咁, 屢戰屢敗... 加上唔知係咪出牙仔, bb 成日半夜驚醒, 又5點幾起身, 6 點食奶... , 超忙. 原本黑?黑眼圈又加深?.

BB 依2個禮拜突然出?兩隻牙, 估唔到咁快.

homanyu, omchung 我個b都係學坐, 爬都係仲唔得, 成日向後.

發現昊昊口終於成功自己坐到啦!

大宅

果然我地兩個bb o既發展真係好相似喎!
我個皓皓早兩日都識自己坐o剌!
哈...
hoheima,
你係咪諗住同呀仔轉明治呀?
我都想轉,但唔知訂細仔好,定大仔好!
你比o的意見呀!
因護協上堂時講過,最好一直都係食初生奶粉的。

係喎!我都想知點解要轉喎!唔係食得幾好咩?皓皓係大碼B黎喎!我驚你轉左之後皓皓仲冇而家食得咁好咪仲衰。
我會再訂多8罐明治細仔,食晒之後再決定係咪俾昊昊食到1歲先轉大仔。
昊昊噚日發燒同流鼻水呀!同左佢去睇e生而家退左燒同收埋鼻水la。個衰豬?!噚日仲贊佢食葯叻叻,good一聲就食晒,響診所D姑娘同EE都贊佢食葯唔扭計,點知今日...作怪la!BB真係唔贊得嫁!

大宅

quote]
HoManYu
囝囝好d味呀, 可能呢排轉天氣,bb容易"ship"親, 我都要小心睇住曦曦, 佢成日"輔"被 [/quote]
昊昊巳經好番晒啦!不過噚晚又發現多樣野,昊昊個“遮遮”頭既位置有D紅同粒粒呀!可能D尿"掩"親掛!我同EE講左,佢話幫昊昊?左D藥膏,今日無事啦喎!我要今晚見到先知。你地諗住幾時開始俾BB坐鴨鴨呀?
omchung14:點呀?你搵暫托保毋搵成點呀?

大宅

hoheima 寫道:
[quote]
hoheima,
點解你比睡袋bb訓呀?咁咪唔洗驚佢"輔"被o羅!
我一直都係比睡袋皓皓訓的,再加埋被夾,都幾好的。
最起碼你可以安心o的訓覺。

呀大爺唔鍾意睡袋呀, 我屋企仲有2個tim
不過其實曦曦都好大汗,e家天氣都係用條細毛巾圍實住佢個肚,面頭再蓋張薄被 [/quote]
我響昊昊出世前都買左個睡袋但係就好似大左D同埋o岩冷天用,所以冇用到,諗住今個冬天就可以用啦!不過個衰豬好反訓嫁,有時打側身有時扒響樹,仲知成晚冇時停嫁!用左睡袋係咪昱唔到嫁?我驚佢如果昱到扒左響樹仲危險喎!

大宅

ckbee 寫道:
[quote]
小茂 寫道:
我隻B現時八個月大,見你地都話BB食緊1號奶,食1號好過食2號咩?請分享下

2 號只係添加左蛋白質同碳水化合物,如果食固體食物都可以補充番,健康院姑娘話點解奶粉商會promote 2號係因為1號唔可以賣廣告(為左保障母乳)所以可以唔轉,或等9個月左右先轉喎,我睇個兒科就話冇必要轉,可直接等1year old 轉3號

oh, 另外2號係燥d,如果你個b poo poo係唔係咁好,轉左仲會差d[/quote]
咁點解2 號添加左蛋白質同碳水化合物仲會平過1號咁多既?會唔會係少左D營養咁呢?

首頁

尾頁

跳至