自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

我是這樣的背景,香港土生土長,倫敦讀書,移民了紐約。可以說是有好有唔好,睇你係怎樣的性格和工作的行業。比如說我做的金融行業一定是男性白人當道。New York city還好,因住了很多不同種族的人。但去遠D的New York ,情況已不同,比如我cousin 是abc (香蕉仔),英語冇口音,但都有被歧視。我自己覺得做香蕉人也很壓抑。美國給别人的感覺是科技很先進,但用不了在人民身上,地鐵里是没手機信號的。基建也落後了。和英國相比,美國不是一個太有文化活動的國家,一般人民的活動常圍繞着shopping. 挺悶的。有興趣的話,可再說多一點。☺

子爵府

alicemic 發表於 19-7-21 19:24
可以講多啲利弊嗎?
利是衣食住比香港便宜(講緊買餸返屋企煮),但出街食就貴,因加一後要再比20% tips.
空氣水源比香港好很多倍,但税重醫療貴。
要讀好學校就要住貴區(全世界一樣),税超重。
美國唔揸車唔方便。
一般人都友善(但佢心中有冇歧視你就唔知喇)
,冇香港人咁燥。
最衰係唔禁D槍械。

子爵府

pippo7389 發表於 19-7-21 20:49

NYC 又加一又20% tip? 請問邊度?我見識少,未 ...
除了快餐,Pizza,一般有人serve 的餐廳潜規則是lunch 15%tips, dinner 20%. 你唔比有D會問你攞 。

子爵府

pippo7389 發表於 19-7-21 23:38
佢話加一再20% 喎,即10% service charge 加咗落張單度再要比多20%喎 ... 美國多數餐廳都唔會加10%service ...
唔通我去了黑店?記得有一次同家人食完飯仲話又加一又咁多tips, 好唔抵。又或者我記錯, 剛看見另一位J M話tax. 我諗我將8点幾個%的tax 當加一,總之大概就係每次找數時係menu上價錢加兩至三成冇走雞。

子爵府

rose-mag 發表於 19-7-21 23:03
tips只係一個標準嚟,除非寫明,否則你有權唔俾,如果差嘅service, 人俾一個penny佢地會知你有幾唔滿意。冇 ...
美國就係呢樣野咁怪,係冇明文規定,但已變成全民習慣。普普通通的service都15/20%。貼士風氣由遠久時歐洲引進美國,但人地歐洲已改變。我在美國真係少了出街食飯。你仲提醒了有tax,差点忘了。

子爵府

pippo7389 發表於 19-7-22 00:28
8%税+15-20% tip 係正常,如果佢喺張單度已加10-15 % service charge, 我唔會再另外比tip 佢囉:n ...
咁我豪咗比佢,下次要小心D。

子爵府

KAMIKASHUN 發表於 19-7-22 06:34
唔係嘛!地鐵無信號?咩失聯
唔係講笑,一直仲用緊磁帶果種地鐵飛(幾人廿年前香港果種),近排先在大站加機可以拍信用咭入閘。

首頁

尾頁

跳至